Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych

Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2015/16

10.12.2015

W sezonie 2015/16 globalna produkcja śrut oleistych prognozowana jest na 329,3 mln ton, tj. o około 3% (8,8 mln ton) więcej w porównaniu z ubiegłym rokiem gospodarczym. Wzrost poziomu tłoczenia soi będzie odpowiedzią na jej obfitą podaż, co wynika z wysokich, ale mniejszych niż rok wcześniej zbiorów połączoną ze spadkiem podaży śruty bawełnianej i rzepakowej. W sezonie 2015/16 zapotrzebowanie na komponenty paszowe pochodzenia roślinnego wzrośnie praktycznie u wszystkich najważniejszych konsumentów w  różnych rejonach świata. Przyrosty odnotują najwięksi konsumenci śrut jak UE28, USA, Brazylia. Wzrosty zapowiadają się w państwach Azji (szczególnie w Chinach, Indiach, Iranie, Tajlandii, Japonii, Korei Południowej, Filipinach,  Indonezji, Malezji na Tajwanie). Zwyżka spożycia nastąpi też w Rosji, na Ukrainie, Afryce Płn., Meksyku, Kanadzie, i Argentynie. Ostatecznie stopień zapotrzebowania będzie zależeć od kondycji ekonomicznej w różnych rejonach świata. Największe znaczenie w światowej produkcji śrut oleistych ma śruta sojowa, stanowiąc 65% produkcji w skali świata. Kolejne miejsca zajmują: śruta rzepakowa – 11% udział, śruta bawełniana - 6%, śruta słonecznikowa oraz gluten kukurydziany – po 5%. Mniejszy udział w światowej produkcji mają śruta palmowa (3%), arachidowa (2%) oraz z zarodków kukurydzy (1%). W globalnej podaży pozostałe śruty odgrywają mniejszą rolę. W sezonie 2015/16 zwiększy się produkcja większości śrut oleistych poza bawełnianą oraz rzepakową. Największy, bo 5,6% przyrost produkcji dotyczy śrutu sojowej oraz mniej znaczącej śruty palmowej (wzrost o 4,9%). Prognozowany przyrost światowej produkcji śrut będzie wynikiem rekordowego przerobu 10 nasion oleistych.

Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009