- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Krótkoterminowa prognoza Komisji Europejskiej dla rynku drobiu
W październiku br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci Komisji przewidują, że w 2016 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE wzrośnie w skali roku o 1,1% do ok. 13,8 mln ton wobec ok. 3% wzrostu w 2015 r. Dalszej ekspansji poziomu wytwarzania będą sprzyjały niskie ceny pasz. W pierwszym półroczu br. unijna produkcja drobiu wzrosła o 3,6% wobec tego samego okresu 2014 r. Największą dynamikę wzrostu zaobserwowano nowych państwach członkowskich UE (+10,3%).
Komisja prognozuje, że po znacznym wzroście w 2014 r. (+4%), spożycie drobiu w UE w 2015 r. zwiększy się o 2,4%, a w 2016 r. już tylko o 1,1% do 13,2 mln ton, czyli przeciętnie do 25,8 kg na jednego mieszkańca. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiu.
Epidemia ptasiej grypy w USA oraz silny dolar osłabiły konkurencyjność amerykańskiego drobiu na rynkach zagranicznych, co pozwoliło w tym roku UE dostarczać większe ilości białego mięsa do niektórych państw azjatyckich i afrykańskich. Największymi odbiorcami unijnego drobiu są w tym roku RPA, Benin, Arabia Saudyjska i Hongkong. W 2016 r. spodziewane jest osłabienie dynamiki wzrostu wywozu z UE ze względu na spodziewany wzrost konkurencyjności dostaw drobiu amerykańskiego i brazylijskiego.
W 2015 r. unijny import mięsa drobiu wzrośnie prawdopodobnie o 1,5% do ok. 830 tys. ton. Zmalały znacznie dostawy z Brazylii ze względu na wzrost spożycia w kraju oraz zmianę preferowanych kierunków zbytu dla swojego drobiu, zyskując większe udziały w rynku chińskim. Lukę w unijnym imporcie wypełniła Tajlandia. Ukraina zwiększyła wysyłki mięsa drobiu do UE dwukrotnie, dzięki bezcłowym kontyngentom importowym w wysokości 36 tys. ton rocznie w ramach umowy o wolnym handlu.
Od maja br. ceny reprezentatywne drobiu w UE oscylowały w granicach 190-195 EUR/100 kg, natomiast we wrześniu i październiku można już było zaobserwować sezonowy spadek cen. Od początku roku przeciętne ceny brojlerów w UE wzrosły o 3,2% do 191,5 EUR/100 kg, wspierane rosnącym eksportem do krajów trzecich.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : drób, prognoza krótkoterminowa, produkcja, handel, UE