Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

W 2015 R. KRAJE UE UMOCNIĄ SWOJĄ POZYCJĘ W EKSPORCIE WIEPRZOWINY DO CHIN

06.05.2015

Na rynku chińskim obserwowany jest znaczny spadek pogłowia trzody chlewnej. Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (FAS/USDA) pod koniec 2015 r. może się ono obniżyć w skali roku o 45 mln sztuk do poziomu 420 mln sztuk.

Tak duże zmniejszenie liczebności trzody wynika przede wszystkim z trudnej sytuacji producentów chińskich dotkniętych niskimi cenami żywca oraz stosunkowo wysokimi cenami pasz. W przypadku wielu mniejszych producentów doprowadziło to do znacznego ograniczenia ich płynności finansowych a niekiedy zmusiło do przeznaczenia loch na ubój. Wiele podmiotów zdecydowało się również na zaprzestanie prowadzenia działalności. Ponadto sytuację utrudniło pojawienie się kolejnych ognisk epidemicznej biegunki świń (PEDV) na terenie Chin.

Spadek pogłowia ma kluczowy wpływ na poziom produkcji wieprzowiny, która w 2015 r. może obniżyć się do 56,1 mln ton, tj. będzie o 1,1% lub 600 tys. ton niższa niż w 2014 r. W rezultacie w kraju, gdzie przeciętny mieszkaniec spożywa około 42 kg mięsa wieprzowego na rok, zapotrzebowanie na ten surowiec z importu stale rośnie.

Stwarza to dogodną sytuację dla kluczowych eksporterów wieprzowiny na świecie, tj. dla krajów Unii Europejskiej oraz Stanów Zjednoczonych. Według szacunków USDA, w 2015 r. Chiny mogą zaimportować 1,2 mln ton mięsa wieprzowego, co oznacza wzrost w relacji rocznej o 60%. Tym niemniej dostawcy wieprzowiny z USA mają utrudnioną sytuację, gdyż władze Chin wprowadziły zakaz importu mięsa zwierząt, przy produkcji których wykorzystywano dodatek paszowy w postaci raktopaminy. Co więcej, import amerykańskiej wieprzowiny, ze względu na mocnego dolara, staje się coraz mniej opłacalny. Stawia to tym samym unijnych producentów wieprzowiny w bardzo korzystnej sytuacji.

Zwiększenie sprzedaży na rynku chińskim daje producentom unijnym dużą szansę na odrobienie strat po wprowadzeniu przez Rosję na początku 2014 r. zakazu importu wieprzowiny. Wspólnota straciła wówczas ważny rynek eksportowy, którego udział w całkowitym eksporcie tego gatunku mięsa z UE kształtował się na poziomie 23%.

Tymczasem dwaj główni eksporterzy wieprzowiny z Unii, tj. Niemcy oraz Hiszpania stale umacniają swoją pozycję na rynku chińskim. Szczególnie duży, bo 30% wzrost eksportu w skali roku odnotowali ostatnio Hiszpanie. Z kolei pozostałe kraje Wspólnoty takie, jak: Wielka Brytania, Dania czy Holandia są mniej skoncentrowane na rynku chińskim. Miniony rok był szczególnie trudny dla eksporterów z Polski, ze względu na pojawienie się ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF), co spowodowało zamknięcie możliwości eksportu tego gatunku mięsa na rynek chiński. Warto przy tym wspomnieć, że ważnym rynkiem zbytu dla Polski pozostał Hongkong, do którego cały czas trafia wieprzowina od naszych producentów. Jest ona stąd często dystrybuowana na pozostałe rynki azjatyckie.

Podsumowując należy stwierdzić, że rosnące zapotrzebowanie na wieprzowinę na rynku chińskim powinno pobudzić eksport tego gatunku mięsa z krajów UE. Jeśli taki scenariusz się sprawdzi, mniej surowca pozostanie na terenie Wspólnoty, co z kolei przyczyni się do ewentualnego wzrostu cen żywca wieprzowego w UE.

PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009