Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Ubój żywca wieprzowego w krajach UE większy niż w poprzednich latach

30.09.2015

Ubój trzody chlewnej w krajach Unii Europejskiej w okresie pierwszych pięciu miesięcy br. zwiększył się o 3,7% do około 9,6 mln ton. Jest to o 339 tys. ton więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Porównując ten wynik do podobnych okresów w poprzednich dwóch latach, 2014 r. i 2013 r., oznacza to znaczny wzrost. W analogicznym okresie w 2014 r. odnotowano 1% spadek produkcji mięsa do poziomu około 9,2 mln ton, a w porównaniu z analogicznym okresem w 2013 r., obecny poziom jest o 2,7% wyższy.

Powyższe dane (Eurostat) potwierdzają prognozy Komisji Europejskiej, dotyczące przyspieszenia dynamiki wzrostu produkcji mięsa wieprzowego w krajach Wspólnoty w 2015 r. W raporcie z lipca 2015 r. (Short-term outlook for EU arable crops, dairy and meat markets in 2015 and 2016) eksperci Komisji wskazują, że w 2015 r. produkcja mięsa wieprzowego (brutto) w UE powinna przyśpieszyć, z 2% odnotowanych w 2014 r., do 2,7% .Z danych statystycznych wynika, że wzrost ten „nakręcany” jest obecnie przez trzy kraje. W pierwszych pięciu miesiącach 2015 r. w największym stopniu zwiększyła się wielkość ubojów w Hiszpanii (wzrost o 11,2% do 1 mln 663 tys. ton), Holandii (wzrost o 7,6% do 597 tys. ton) oraz w Polsce (wzrost o 3,1% do 774 tys. ton). W omawianym okresie kraje te odpowiadały prawie za 70% wzrostu ubojów w całej UE.

Warto przy tym wspomnieć, że na rynku niemieckim zaobserwowano w tym okresie niższą, 1,8% dynamikę wzrostu (wzrost o 41 tys. ton). Pomimo mniejszego tempa wzrostu, jako największy gracz w UE z około 24% udziałem w produkcji, zmiany w ubojach odnotowane na tym rynku, mają cały czas duży wpływ na funkcjonowanie unijnego rynku wieprzowiny. Dla porównania w Polsce, która odpowiedzialna jest za 8% wszystkich ubojów w krajach Wspólnoty, produkcja wieprzowiny zwiększyła się o ponad 23 tys. ton do poziomu 774 tys. ton.

Tak wyraźne zwiększenie wolumenu produkcji mięsa wieprzowego w UE było zapewne kluczowym czynnikiem wpływającym na utrzymanie się cen trzody na stosunkowo niskim poziomie we Wspólnocie w I połowie br. Wzrost spożycia wieprzowiny w UE prognozowany przez Komisję na 2015 r. na poziomie 2,3%, jak również odbicie w eksporcie mięsa wieprzowego (świeże i mrozone) na rynki pozaunijne o 4% (23 tys. ton) do poziomu 586,4 tys. ton w pierwszych pięciu miesiącach br. nie były wystarczające by zahamować spadki cen żywca.

PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009