- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Spożycie mięsa drobiu sprzyja płodności u mężczyzn
Według najnowszych badań amerykańskich, spożycie mięsa drobiu zwiększa płodność mężczyzny. Badania zostały przeprowadzone w szpitalu w Massachusetts w latach 2007-2014, a ich wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym „Journal Fertility and Sterility” na początku sierpnia br. Celem eksperymentu była ocena zależności między spożyciem mięsa przez mężczyzn i wynikami klinicznymi par poddawanych leczeniu niepłodności. Mężczyźni wypełniali ankiety, w których określali rodzaj i ilość spożywanego mięsa. Analiza objęła 141 mężczyzn, których partnerki zostały poddane 246 zapłodnieniom in vitro.
Z przeprowadzonych ankiet wynikało, że spożycie mięsa drobiu wpływało na poprawę płodności, a spożycie mięsa przetworzonego ją pogarszało. Mężczyźni, którzy spożywali najwięcej mięsa drobiu, osiągali wskaźnik płodności 78%. U mężczyzn, których dieta zawierała najmniej mięsa drobiu, wskaźnik płodności wyniósł 65%. Panowie, którzy jedli głównie przetwory mięsne osiągali wskaźnik na poziomie zaledwie 54%, natomiast ci, którzy unikali przetworzonego mięsa osiągali płodność rzędu 82%. Nie przekładało się to jednak na związek ze wskaźnikiem ciąż klinicznych, ani ze wskaźnikiem żywych urodzeń.
Badania wykazały również, że mięso drobiu było najchętniej spożywanym gatunkiem mięsa przez ankietowanych mężczyzn (31%), natomiast przetwory mięsne stanowiły 22% całkowitego spożycia mięsa.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : mięso drobiu, płodność, spożycie, przetwory mięsne