Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych

Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2015/16

10.09.2015

W sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) przewiduje się 3,1% wzrost produkcji 7 podstawowych śrut oleistych (sojowa, rzepakowa, słonecznikowa, z orzechów ziemnych, bawełniana, palmowa, z kopry) wraz mączką rybną na świecie do 305,9 mln, czyli 9,2 mln ton więcej w porównaniu z rokiem gospodarczym2014/15. Wbrew niewielkiemu wzrostowi produkcji soi, dzięki zużywaniu zapasów, wytwarzanie samej śruty sojowej wzrośnie o 11,9 mln ton do rekordowego poziomu 214,1 mln ton. Na skutek spadku globalnej produkcji rzepaku (z 68,5 do 63,4 mln ton) jego przerób spadnie, co zaowocuje spadkiem produkcji śruty rzepakowej o 5% do 36,1 mln ton. Przewiduje się spadek produkcji śruty bawełnianej do poziomu blisko 19 mln ton (-7%). Produkcja śruty słonecznikowej nieznacznie wzrośnie o 0,3%  do około 17 mln ton pomimo perspektyw globalnego spadku produkcji słonecznika. Produkcji śruty arachidowej powinna wzrosnąć o 1,4% do około 5 mln ton. Po kryzysowym sezonie 2014/15 zapowiada się 3% wzrost produkcji mączki rybnej do 4,5 mln ton. Wzrost poziomu produkcji śruty sojowej powinien skutkować jej jesiennym potanieniem, jakkolwiek będzie hamowany ograniczoną podażą zwłaszcza śruty rzepakowej.

 

Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009