Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek cukru

Dodatkowy cukier na etykiety

27.08.2015

Amerykanie chcą dodać do etykiet na żywność informację o dodanym cukrze, żeby rozróżnić między tym naturalnie występującym a dosładzaniem.

 Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przygotowała zmianę prawodawstwa dotyczącego etykietowania żywności. Na nowej wersji etykiety ma pojawić się informacja o ilości dodanego cukru do produktu, wyrażonej jako procentowy udział rekomendowanego dziennego spożycia cukrów.

Do tej pory na amerykańskich etykietach muszą być podane informacje o procentowym udziale w dziennym spożyciu dla tłuszczów, w tym osobno nasyconych, cholesterolu, sodu, węglowodanów, błonnika, wapnia i żelaza. Nowy przepis ma informować konsumenta o tym, w jakim stopniu produkt został dosłodzony. W 2014 roku wprowadzono obowiązek zamieszczania informacji o zawartości węglowodanów ogółem na etykietach. Nowa zmiana idzie krok dalej, żeby konsument mógł bardziej świadomie wybierać produkty i ilość, w jakich je spożywa. Nowe etykiety mają też pomóc w edukacji, pozwalając rozróżniać pomiędzy naturalnie występującymi cukrami a dodanymi w procesie produkcyjnym słodzikami.

Jako rekomendowaną dzienną dawkę kalorii z cukru FDA zaproponowano 10% całkowitej ilości kalorii. Odpowiada to najnowszym wytycznym Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która zaleciła, żeby dzienna dawka energii z cukrów wyniosła maksymalnie 10%, a zalecana dawka jest o połowę niższa. Ten udział dotyczy wszystkich spożywanych cukrów, także tych naturalnie występujących, we wszystkich konsumowanych produktach łącznie. Odpowiada to około 50 gramom cukru dziennie, a zalecana przez WHO ilość 25 gramom, czyli około sześciu łyżeczkom cukru. W puszcze coca-coli jest około 35 gram cukru, łyżka keczupu może zawierać 3-4 gramy cukru.

Niezależna organizacja NGO Center for Science in the Public Interest z Waszyngtonu uznała propozycję zmiany przepisów za dobre rozwiązanie, ale zaleca, że na etykietach ilość cukru była wyrażona w łyżeczkach, a nie w procentach, bo to bardziej czytelny sposób dla konsumentów. Z kolei amerykańskie lobby producentów cukru skrytykowało inicjatywę FDA, twierdząc, że nie ma naukowych badań, które przemawiałaby za ustalaniem limitów spożycia cukru.  

Szacuje się, że ponad 1/3 dorosłych Amerykanów ma nadwagę lub jest otyła. Problemy z wagą dotycząc ponad 17% dzieci w USA. Ponad 9% Amerykanów na cukrzycę, rośnie liczba chorych na cukrzycę typu 2, która związane jest z dietą.

Łukasz Chmielewski FAPA/FAMMU

Słowa kluczowe : CukierUSAetykiety


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009