- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Są już wstępne szacunki tegorocznych zbiorów w Polsce
Pod koniec lipca br. Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane „Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2015 r.”. Z uwagi na trudną sytuację meteorologiczną, jaka panuje w Polsce w ostatnim okresie, podane dane produkcyjne mogą uleć zmianie – susza i wysokie temperatury mogą niekorzystnie wpłynąć na polskie zbiory owoców i warzyw i zredukować je w stosunku do zaprezentowanych poniżej. W bieżącym roku według najnowszych szacunków GUS produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ponad 4,4 mln ton, czyli o blisko 5% mniej od zbiorów ubiegłorocznych; zbiory owoców z drzew będą rekordowe i wyniosą ponad 3,7 mln ton, to jest o blisko 2% więcej od bardzo wysokich zbiorów ubiegłorocznych, natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,6 mln ton. Na koniec lipca br. łączne zbiory warzyw gruntowych szacuje się na poziomie o blisko 5% niższym od ubiegłorocznego, to jest na około 4,4 mln ton. Największy spadek produkcji, w porównaniu do roku 2014, przewiduje się dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych. Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na 1038 tys. ton, kalafiorów na 232 tys. ton, a buraków odpowiednio - 338 tys. ton. Mniej zostanie zebrane marchwi - 795 tys. ton, cebuli - 632 tys. ton oraz pomidorów i ogórków odpowiednio 260 tys. ton i 259 tys. ton. Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie szacuje się na poziomie nieco wyższym od ubiegłorocznego, na około 870 tys. ton.
Tegoroczne zbiory owoców z drzew są obecnie oceniane na około 3,7 mln ton, o blisko 2% więcej od wyjątkowo wysokiej produkcji roku poprzedniego, a produkcja jabłek została oszacowana na 3252 tys. ton, to o 1,8% więcej od rekordu ubiegłorocznego. Zbiory gruszek to około 75 tys. ton, a śliwek na poziomie 103 tys. ton. Tegoroczne zbiory z sadów wiśniowych szacuje się na około 180 tys. ton, a czereśni ocenia się na wysokim poziomie, blisko 50 tys. ton. Przewiduje się, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (w tym brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) do około 21 tys. ton.
Zbiory porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) ocenia się w tej chwili na około 160 tys. ton, a malin około 120 tys. ton. Zanotowano także spadek produkcji agrestu do 12 tys. ton, a jedynie dla truskawek przewiduje się wzrost produkcji w porównaniu do poprzedniego sezonu zbiorów do około 207 tys. ton.
Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA na podstawie GUS
Słowa kluczowe : produkcja owoców, produkcja warzyw