- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Unijny rynek owoców cytrusowych
Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) zbiory owoców cytrusowych w unijnej 28 w sezonie 2014/2005 zostały oszacowane na 10,5 mln ton. Tym samym będą one o 4,2% mniejsze wobec wielkości z poprzedniego sezonu.
Największymi producentami owoców cytrusowych w UE są oczywiście Hiszpania oraz Włochy – z tych dwóch pastw pochodzi około 80% łącznych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50%. Pozostałe 20% to owoce portugalskie, cypryjskie czy greckie. W omawianym sezonie 2014/2015 łączne zbiory owoców cytrusowych w Hiszpanii oszacowano na około 6,46 mln ton – w sumie to dokładnie 62% unijnych zbiorów, a we Włoszech odpowiednio 2,44 mln ton, co daje około 23% udział w unijnej produkcji.
Najwięcej jak co sezon w krajach Unii Europejskiej zebrane zostanie pomarańczy – 5,712 mln ton, następnie mandarynek – 3,121 mln ton oraz 1,561 mln ton cytryn i najmniej bo jedynie nieco ponad 114,0 tys. ton grapefruitów.
W bieżącym sezonie 2014/2015 łączne zbiory pomarańczy we wszystkich państwach unijnych powinny wynieść prawie 5,712 mln ton wobec 6,607 mln ton w poprzednim sezonie 2013/2014 8% spadek głownie na skutek mniejszych niż się spodziewano zbiorów w Hiszpanii i Włoszech. W przypadku produkcji mandarynek będzie ona o zaledwie 0,5% niższa i oszacowano ją na około 3,121 mln ton wobec 3,252 mln ton wobec sezonu 2013/2014. Sporo za to więcej będzie cytryn – nawet o niecałe 19% głównie dzięki większej produkcji w Hiszpanii. W sezonie 2014/2015 łączne unijne zbiory oszacowano na około 1,561 mln ton wobec 1,315 mln ton w poprzednim sezonie. O niecałe 2,0 tys. ton „unijna 28” zbierze w bieżącym sezonie grapefruitów – w sumie będzie to 114,2 tys. ton.
Kraje unijne są w zasadzie w przypadku wszystkich owoców cytrusowych ich importerem netto – zdecydowanie najwięcej importuje się corocznie pomarańczy – ponad 800,0 tys. ton, spore ilości stanowią także cytryny – około 400,0 tys. ton, mandarynki – 350,0 tys. ton oraz około 360,0 tys. ton grapefruity.
Więcej w poniższym zestawieniu:
Przy okazji rynku owoców cytrusowych warto wspomnieć, iż kraje unijne to liczący się konsument przetworów z owoców cytrusowych - tu w szczególności soku pomarańczowego. W sumie w omawianym, bieżącym sezonie 2014/2015 poziom jego konsumpcji oszacowano na około 644,0 tys. ton, a poziom unijnej produkcji to zaledwie 90,8 tys. ton. Kraje unijne są więc zmuszone do sporego importu tego produktu – na bieżący sezon zaplanowano wielkość około 610,0 tys. ton, w tym przede wszystkim sok pomarańczowy importowany jest z Brazylii i USA.
FAMMU/FAPA Dagmara Długokęcka na podstawie USDA
Słowa kluczowe : Owoce cytrusowe, Produkcja owoców cytrusowych