Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek owoców i warzyw

Unijny rynek owoców cytrusowych

01.07.2015

Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) zbiory owoców cytrusowych w unijnej 28 w sezonie 2014/2005 zostały oszacowane na 10,5 mln ton. Tym samym będą one o 4,2% mniejsze wobec wielkości z poprzedniego sezonu.

Największymi producentami owoców cytrusowych w UE są oczywiście Hiszpania oraz Włochy – z tych dwóch pastw pochodzi około 80% łącznych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50%. Pozostałe 20% to owoce portugalskie, cypryjskie czy greckie. W omawianym sezonie 2014/2015 łączne zbiory owoców cytrusowych w Hiszpanii oszacowano na około 6,46 mln ton – w sumie to dokładnie 62% unijnych zbiorów, a we Włoszech odpowiednio 2,44 mln ton, co daje około 23% udział w unijnej produkcji.

Najwięcej jak co sezon w krajach Unii Europejskiej zebrane zostanie pomarańczy – 5,712 mln ton, następnie mandarynek – 3,121 mln ton oraz 1,561 mln ton cytryn i najmniej bo jedynie nieco ponad 114,0 tys. ton grapefruitów.

W bieżącym sezonie 2014/2015 łączne zbiory pomarańczy we wszystkich państwach unijnych powinny wynieść prawie 5,712 mln ton wobec 6,607 mln ton w poprzednim sezonie 2013/2014 8% spadek głownie na skutek mniejszych niż się spodziewano zbiorów w Hiszpanii i Włoszech. W przypadku produkcji mandarynek będzie ona o zaledwie 0,5% niższa i oszacowano ją na około 3,121 mln ton wobec 3,252 mln ton wobec sezonu 2013/2014. Sporo za to więcej będzie cytryn – nawet o niecałe 19% głównie dzięki większej produkcji w Hiszpanii. W sezonie 2014/2015 łączne unijne zbiory oszacowano na około 1,561 mln ton wobec 1,315 mln ton w poprzednim sezonie. O niecałe 2,0 tys. ton „unijna 28” zbierze w bieżącym sezonie grapefruitów – w sumie będzie to 114,2 tys. ton.

Kraje unijne są w zasadzie w przypadku wszystkich owoców cytrusowych ich importerem netto – zdecydowanie najwięcej importuje się corocznie pomarańczy – ponad 800,0 tys. ton, spore ilości stanowią także cytryny – około 400,0 tys. ton, mandarynki – 350,0 tys. ton oraz około 360,0 tys. ton grapefruity.

Więcej w poniższym zestawieniu:

Przy okazji rynku owoców cytrusowych warto wspomnieć, iż kraje unijne to liczący się konsument przetworów z owoców cytrusowych - tu w szczególności soku pomarańczowego. W sumie w omawianym, bieżącym sezonie 2014/2015 poziom jego konsumpcji oszacowano na około 644,0 tys. ton, a poziom unijnej produkcji to zaledwie 90,8 tys. ton. Kraje unijne są więc zmuszone do sporego importu tego produktu – na bieżący sezon zaplanowano wielkość około 610,0 tys. ton, w tym przede wszystkim sok pomarańczowy importowany jest z Brazylii i USA.

 FAMMU/FAPA Dagmara Długokęcka na podstawie USDA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009