- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy FAO dla światowego rynku drobiu w 2015 r.
Według najnowszych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2015 r. światowa produkcja drobiu zwiększy się nieznacznie – o 1,4% do 111,8 mln ton wobec średniego 3% wzrostu w ciągu ostatniej dekady. Podczas gdy spadające ceny zbóż wspierały wzrosty produkcji w wielu krajach, na globalną sytuację nadal mają wpływ skutki epidemii ptasiej grypy w Chinach. Przypadki zakażenia wirusem wśród ludzi w 2014 r. miały wpływ na stagnację spożycia drobiu w tym kraju. W 2015 r. chińska produkcja drobiu nie zmieni się w skali roku i sięgnie 18,5 mln ton. Poza Chinami, prognozy produkcji w pozostałych krajach przodujących na światowym rynku drobiu są pozytywne. Największy producent – USA może podwyższyć poziom wytwarzania o 0,8% do 20,7 mln ton. Wzrosty przewidziane są również m.in. w Brazylii, UE, Rosji, Meksyku, Indiach, Iranie i Turcji. Produkcja drobiu wzrośnie w tym roku w większym stopniu w krajach rozwijających się (+1,5%) niż rozwiniętych (+1,3%).
W globalnym handlu mięsem dominuje mięso drobiu z ponad 40% udziałem. Popularność drobiu wynika z konkurencyjności cenowej wobec mięsa czerwonego oraz walorów kulinarnych i zdrowotnych. W ciągu ostatniej dekady wolumen eksportu drobiu zwiększył się o 55%, jednak od 2012 r. tempo wzrostu jest już słabsze. W 2015 r. przewiduje się kontynuację tej tendencji, a globalny wywóz wzrośnie o 2,6% do 13,1 mln ton. Spowolnienie wzrostu jest z jednej strony odzwierciedleniem wyższych poziomów produkcji u importerów, które spowodowały redukcję zapotrzebowania na dostawy z zewnątrz. Ponadto, ogniska ptasiej grypy w niektórych regionach USA, które mają miejsce od początku roku, spowodowały zawieszenie importu drobiu z tego kraju przez wielu zagranicznych odbiorców. Światowy przywóz mięsa drobiowego wzrośnie w tym roku w umiarkowanym stopniu – o 2,1% do 12,6 mln ton. W największym stopniu zwiększą go kraje afrykańskie (+6,7%), głównie Angola i Benin, gdzie coraz wyższe dochody wzmacniają popyt na drób. Największy importer z Afryki – RPA zanotuje tylko 1% wzrost przywozu. Główni światowi importerzy – Chiny i Japonia zwiększą zakupy nieznacznie (do 2%). Wyższą dynamikę wzrostu przywozu zanotują inne kraje np. Meksyk, Arabia Saudyjska czy UE (4-5%). Kraje azjatyckie i bliskowschodnie sprowadzą łącznie o 2,3% więcej mięsa drobiu niż rok wcześniej. W Europie po raz kolejny Rosja ograniczy w tym roku zakupy drobiu. Spadek rosyjskiego importu prognozowany jest wstępnie na 12%, co wynika ze wzrostu krajowej produkcji drobiarskiej oraz wprowadzenia w sierpniu 2014 r. zakazu importu drobiu i innych artykułów spożywczych z niektórych krajów m.in. z USA i UE. W 2013 r. kraje te dostarczały do Rosji około trzech czwartych importu drobiu, co spowodowało konieczność poszukiwania alternatywnych rynków zaopatrzenia.
U trzech największych eksporterów – w Brazylii, USA i UE, których wysyłki stanowią łącznie prawie trzy czwarte światowego wywozu, tempo wzrostu eksportu drobiu było w ostatnich latach niewielkie. W 2015 r. sytuacja ta może jednak się zmienić, gdy sprzedaż drobiu z Brazylii wzrośnie dodatkowo na skutek restrykcji eksportowych wobec amerykańskiego drobiu (ptasia grypa), a także ze względu na zwiększone możliwości wysyłek do Rosji (embargo wobec USA i UE). Wielkość sprzedaży drobiu z USA będzie uzależniona od tempa zwalczania ptasiej grypy, obecnie przewiduje się 1,3% wzrost. Poza Brazylią, główny bodziec dla wzrostu światowego eksportu drobiu będzie w 2015 r. pochodził od drugoplanowych eksporterów, np. Tajlandii i Turcji. Argentyna, która w ostatnich latach notowała również znaczne wzrosty sprzedaży zagranicznej drobiu, w 2014 r. zmniejszyła wysyłki na główny rynek zbytu – do Wenezueli. W 2015 r. spodziewany jest ponownie niski poziom argentyńskiego wywozu, pomimo poszerzania oferty eksportowej na nowe rynki zbytu m.in. do Chin, Chile, RPA i Rosji.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA