- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Stabilizacja produkcji, ale znaczna zwyżka w eksporcie unijnego masła
Po 4,1% wzroście unijnej produkcji masła w 2014 r. (do niespełna 2 mln ton), w bieżącym roku pomimo niższych cen i przy malejącym popycie światowym w pierwszym kwartale nie odnotowano spadków w produkcji tego przetworu mlecznego
Po pierwszych 3 miesiącach roku w skali UE wytworzono o 0,2% więcej masła niż w analogicznym okresie 2014 r. (500,6 tys. ton).
Wolumen masła w najważniejszym kraju pod względem produkcji tego tłuszczu w UE, w Niemczech - wzrósł o 1,9%. We Francji odnotowano 2,2% zwyżkę. Natomiast w Polsce, która od 2014 roku jest trzecim producentem masła w UE, po I kwartale zwyżka była znacznie silniejsza niż u dwóch pozostałych czołowych i wyniosła +15,4%. To w połączeniu z niemal 14% spadkiem w Holandii sprawiło, że nasz kraj umocnił swoją pozycję na podium największych producentów UE pod względem ilości wytwarzanego masła (47,1 tys. ton w I kwartale 2015 roku). Wśród wiodących państw UE pod względem produkcji masła oprócz Polski zwyżki odnotowano także we Włoszech, Finlandii i Belgii.
Po dynamicznym rozwoju eksportu w roku 2014 i notowanych wyższych cenach w UE niż ceny światowe, wydawało się, że 2014 rok może przynieść pogorszenie eksportu. Pomimo mniejszego popytu i rosyjskiego embargo wciąż notowane są zwyżki eksportu, choć nie są one tak dynamiczne jak przed rokiem. Po 12 miesiącach ubiegłego roku odnotowano imponujący 19% wzrost wywozu masła z UE. Natomiast po czterech miesiącach 2015 r. poziom wywozu był o 7,9% wyższy niż w analogicznym okresie 2014 roku.
Ze Wspólnoty, przede wszystkim z UE-15, w okresie od stycznia do końca kwietnia wysłano ponad 46,9 tys. ton masła. Pomimo niemal 36% zwyżki wolumenu wywozu Holandia nie powróciła na pozycję najważniejszego eksportera masła z UE. Liderem pod tym względem pozostała Francja, która w omawianym okresie zmniejszyła ilość wywozu tego tłuszczu o 10%. Wśród wiodących unijnych eksporterów masła, po 4 miesiącach 2014 roku najbardziej dynamicznie zwiększył się wywóz z Irlandii (+120,7%). Na uwagę zasługuje jednak przede wszystkim fakt niespełna dwuipółkrotnego wzrostu eksportu tego tłuszczu poza UE z Litwy do 3,03 tys. ton. Dzięki takiej zwyżce kraj ten znajduje się obecnie się w pierwszej dziesiątce najważniejszych eksporterów masła poza UE (na ósmym miejscu). Oprócz Francji jeszcze dwa kraje z grupy wiodących eksporterów masła zmniejszyły wywóz tego produktu poza UE. Były to Niemcy (-15% do 3,18 tys. ton) i Finlandia (-57,9% do 3,06 tys. ton).
Importem po 4 miesiącach br. objęto łącznie zaledwie 4 tys. ton masła, niemal siedmiokrotnie mniej niż rok wcześniej. Tłuszcz ten sprowadzała przede wszystkim Belgia, która zmniejszyła przywóz do 2,3 tys. ton z 2,4 tys. ton w analogicznym okresie roku ubiegłego. Kraj ten jest obecnie głównym importerem masła do UE. Znaczące w skali całego importu masła do UE ilości tego towaru (0,9 tys. ton) sprowadziła także Wielka Brytania, po czterech miesiącach 2014 roku import masła w tym kierunku osiągnął poziom 10,4 tys. ton. Mniejsze ilości tego towaru sprowadzała także Francja i Dania (po 0,4 tys. ton.
Eksport bezwodnego tłuszczu maślanego z UE w omawianym czasie wzrósł o 17% (do 10,5 tys. ton), był on wywożony głównie z Holandii, Francji i Belgii. Import BTM był na niskim poziomie (około 5,1 tys. ton).
Adam Bugała FAMMU/FAPA