Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek owoców i warzyw

Mniejszy eksport, większy import owoców i warzyw w minionym roku

21.05.2015

Owoce i warzywa świeże

W minionym, 2014 roku polski eksport świeżych owoców i warzyw wyniósł łącznie 2074,6 tys. ton wobec 2228,4 tys. ton rok wcześniej. Ze wspomnianej ubiegłorocznej wielkości około 1333,7 tys. ton stanowiła wysyłka samych tylko owoców, a pozostałe 740,8 tys. ton to eksport warzyw. Dla porównania rok wcześniej Polacy wyeksportowali około 1515,3 tys. ton owoców i 713,1 tys. ton warzyw. Tym samym w przypadku wysyłki owoców świeżych odnotowano około 12% spadek eksportu – głównie za sprawą rosyjskiego embargo wprowadzonego w sierpniu minionego roku, natomiast o niecałe 4% więcej wysłano warzyw. Za wysłane poza granicę warzywa polscy eksporterzy uzyskali sumę 592,5 mln euro a za owoce odpowiednio 597,2 mln euro.

W przypadku importu do Polski świeżych owoców i warzyw łącznie sprowadziliśmy ich 1844,4 tys. ton wobec 1829,0 tys. ton rok wcześniej. Tym samym ubiegłoroczne zakupy były nieznacznie większe , a wśród zakupionych produktów ogrodnictwa około 1326,4 tys. ton stanowił import samych tylko owoców a pozostałe 518,0 tys. ton warzyw świeżych.

W przypadku eksportowanych z Polski ziemniaków – wysłaliśmy ich w roku 2014 o około 5,0 tys. ton mniej – w  sumie było to 41,3 tys. ton, za to zdecydowanie więcej, przede wszystkim na skutek mniejszych ubiegłorocznych zbiorów w naszym kraju, ich sprowadziliśmy – ponad 196,0 tys. ton wobec 106,5 tys. ton w roku 2013. Wielkość handlu zagranicznego dla wybranych produktów prezentuje poniższa tabela:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Owoce i warzywa przetworzone

W eksporcie przetworów owocowo-warzywnych - w sumie wysłano ich 1705,4 tys. ton dominowały przetworzone owoce z wynikiem 864,0 tys. ton, pozostała ilość to 841,4 tys. ton przetworów warzywnych. Dla porównania w roku 2013 polski eksport przetworów owocowo-warzywnych wynosił 1752,7 tys. ton. W omawianym okresie minionego roku sprowadziliśmy do Polski około 679,0 tys. ton przetworzonych owoców i warzyw wobec 654,1 tys. ton rok wcześniej. W imporcie w ubiegłym roku dominowały przetwory owocowe z wynikiem 351,8 tys. ton oraz 327,0 tys. ton przetworów warzywnych.  

 

 

 

 

 

 

 

Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009