Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Pozostałe informacje

Konsumpcja jaj zmniejsza ryzyko cukrzycy

30.04.2015

Według badań naukowców z uniwersytetu fińskiego, spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2. Wyniki analiz zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego „American Journal of Clinical Nutrition”. Cukrzyca typu 2 nazywana również cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego jest przewlekłą chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim stężeniem glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Zachorowalność na ten rodzaj cukrzycy znacznie zwiększyła się w ciągu ostatnich 50 lat, wraz ze wzrostem urbanizacji. Na rozwój choroby istotny wpływ ma niewłaściwy tryb życia – zła dieta, niska aktywność fizyczna i stres, które prowadzą do otyłości lub nadwagi.

Niektóre badania wskazują, że dieta o wysokiej zawartości cholesterolu jest związana z zaburzeniami metabolizmu glukozy i zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2. Inne eksperymenty dowodzą jednak, że spożycie jaj wpływa m.in. na przyśpieszenie metabolizmu glukozy i zmniejszenie ryzyka zachorowań na cukrzycę typu 2. Oprócz cholesterolu, jaja zawierają wiele cennych składników pokarmowych – w tym białko z optymalnym dla potrzeb człowieka składem aminokwasów, witaminy, mikroelementy, karotenoidy, cholinę, lecytynę i niacynę, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniego w Finlandii przebadali grupę ponad 2 tys. osób w wieku 42-60 lat. Spożycie jaj w analizowanej grupie wpływało na zmniejszenie zachorowalności na cukrzycę typu 2 i obniżało poziom glukozy we krwi. Osoby, które jadły średnio cztery jaja tygodniowo były o 37% mniej narażone na cukrzycę niż osoby, które jadły tylko jedno jajo w ciągu tygodnia. Konsumpcja więcej niż czterech jaj tygodniowo nie przyniosła już dalszych korzystnych efektów. W badaniu uwzględniono również inne czynniki jak aktywność fizyczną, wskaźnik masy ciała, palenie papierosów czy spożycie owoców i warzyw.

Analizy wykazały również, że wpływ pojedynczego składnika pokarmowego np. cholesterolu na zdrowie człowieka jest trudny do przewidzenia. Zamiast skupiania się na odrębnych składnikach, badania żywieniowców w ciągu ostatnich kilku lat coraz bardziej uwypuklają rolę prawidłowego zbilansowania diety oraz zmian w zakresie trybu życia.  

Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA

Słowa kluczowe : cukrzyca typu 2otyłośćdietajajaspożycie


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009