- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Izoglukoza bardziej szkodliwa niż cukier?
Amerykańskie badania na gryzoniach pokazują, że słodzenie izoglukozą zamiast cukrem prowadzi do prawie dwa razy wyższej śmiertelności i o 25% mniej licznego potomstwa.
Naukowcy z University of Utah w USA przeprowadzili badania na myszach. Jednej grupie podawano cukier stołowy, drugiej wysokofruktozowy syrop glukozowy (HFCS, izoglukozę). Myszy były karmione dietą, w której 25% kalorii pochodziło z tych naturalnych słodzików. Badania pokazały, że samice, którym podawano izoglukozę, umierały o 1,87 razu częściej niż te, które karmiono dodatkowym cukrem. Jednocześnie samice na diecie z syropem kukurydzianym miały o 26,4% mniejsze mioty niż te jedzące cukier. W przypadku samców myszy nie zaobserwowano podobnych analogii, ani innych różnic.
Współautor badań, profesor Wayne Potts zauważa, że badania pokazują, że istnieje różnica skutków diety cukrowej i izoglukozowej, ta druga jest bardziej toksyczna i szkodliwa dla myszy. Brak podobnych objawów, jakie obserwowano u samic, w przypadku samców wymaga dalszych badań, ale może sugerować, że dla samców zarówno cukier jak i izoglukoza są w takim samym stopniu szkodliwe.
Potts zauważa, że podobne efekty mogą być obserwowane u ludzi i zwłaszcza kobiety są narażone na negatywne skutki diety bogatej w izoglukozę, którą w USA można znaleźć w bardzo wielu produktach spożywczych. Według naukowców z University of Utah dieta 13-25% Amerykanów zawiera powyżej 25% kalorii z dodanych cukrów.
Związek przetwórców kukurydzy w USA (CRA) skrytykował badania, wskazując na brak wartości naukowej takiego opracowania. Zdaniem CRA psychologiczne i fizjologiczne różnice między człowiekiem a gryzoniami są tak duże, że porównywanie wyników i wyciąganie analogii nie ma sensu.
Badania mają być opublikowane w naukowym piśmie „Journal of Nutrition”. Sfinansowano je ze środków narodowego instytutu zdrowia (NIH) i narodowej fundacji nauki (NSF) w USA.
To już kolejne badania pokazujące większą szkodliwość izoglukozy niż cukru. Naukowcy z Princeton University wykazali, że szczury karmione izoglukozą tyły bardziej niż te, którym podawano cukier stołowy. Ma mieć to związek z udziałem cukrów prostych w obu słodzikach. Natomiast badacze z USC Dornsife College of Letters, Arts and Science w Kalifornii zaobserwowali, że spożycie cukru i syropów glukozowych w okresie dojrzewania prowadzi do problemów z pamięcią i zapalenia mózgu.
Obecnie zalecany, dzienny limit spożycia energii z cukru, jaki ustaliła Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), wynosi 5% dla dorosłej osoby, co odpowiada około 25 gramom cukru, czyli w przybliżeniu 6 łyżeczkom do herbaty. WHO zaznacza także, że z cukru nie powinno pochodzić więcej niż 10% dostarczanej dziennie energii.
Łukasz Chmielewski FAPA/FAMMU
Słowa kluczowe : Cukier, izoglukoza, zdrowie