- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Nowe prognozy FAO dla światowego rynku wołowiny
Według prognoz FAO w 2014 r. produkcja mięsa wołowego ukształtuje się na poziomie 68,3 mln ton, tj. będzie zaledwie o 0,8% większa niż w 2013 r. Wzrost wytwórczości tego gatunku mięsa dotyczyć będzie tylko krajów rozwijających się, gdzie skupionych jest 60% całej produkcji wołowiny na świecie. W br. produkcja mięsa wołowego w tych krajach zwiększy się o 2,3%, podczas gdy w krajach rozwiniętych obniży się o 1,3%, w tym przede wszystkim spadnie w Ameryce Północnej. W Stanach Zjednoczonych produkcja obniży się o 4,5% do 11,2 mln ton, tj. do poziomu najniższego od 1994 r. Również w Kanadzie spodziewany jest 1% spadek produkcji mięsa wołowego, wynikający z redukcji stada bydła, trwającego od 1992 r. W krajach UE, będących trzecim największym producentem wołowiny na świecie, produkcja zwiększy się o 1,2% do 7,5 mln ton, głównie za sprawą wyhamowania długotrwałego spadkowego trendu pogłowia bydła. Dla porównania w Australii, zmagającej się z suszą, produkcja obniży się o 1,4% do 2,3 mln ton. Z kolei w Nowej Zelandii produkcja wołowiny wzrośnie o 1,5% do 608 tys. ton. Zwiększy się także produkcja tego gatunku mięsa w Rosji (o 1,4%). W Ameryce Południowej, wzrost podaży oraz ubojów bydła będzie dotyczył przede wszystkim Brazylii. W br. kraj ten wyprodukuje 9,9 mln ton mięsa wołowego, tj. o 3,4% więcej niż w 2013 r. Produkcja wołowiny wzrośnie także w Argentynie (o 1,8% do 2,8 mln ton), jak również w Paragwaju oraz Urugwaj. W Azji, zwiększy się produkcja mięsa wołowego w Indiach (o 5,3%), której więcej niż połowa trafi na eksport. Produkcja w Korei Południowej obniży się o 1,2%, natomiast w Chinach spodziewany jest niewielki wzrost o 1% do 6,8 mln ton. W większości krajów afrykańskich, dzięki zwiększonym opadom, poprawiły się warunki pastwiskowe. Stąd produkcja wołowiny w tym regionie świata będzie prawdopodobnie o około 1% większa niż przed rokiem.
W 2014 r. do światowego handlu trafi 9,3 mln ton mięsa wołowego, tj. o 3,4% więcej niż w 2013 r. Na wzrost ten wpłynie rosnący popyt konsumencki na świecie wynikający z wyższych dochodów oraz braki podażowe na niektórych rynkach, które napędzają handel. Chiny mogą zaimportować ponad 1,1 mln ton tego gatunku mięsa, tj. o 6% więcej niż przed rokiem. Poziom tego importu będzie stanowić blisko 13% całego światowego handlu. W innych częściach Azji, tj. w Iranie, Korei Południowej oraz w Malezji zainteresowanie importem wołowiny wzrośnie ze względu na niższą produkcję. W 2014 r. więcej wołowiny trafi także do Stanów Zjednoczonych, co zrekompensuje spadek produkcji tego gatunku mięsa na rynku wewnętrznym. Dla porównania wysokie ceny mięsa na rynku światowym oraz wzrost krajowej produkcji przyczynią się do spadku importu mięsa wołowego do Rosji. Mniej wołowiny sprowadzi także Unia Europejska. W 2014 r. wzrośnie eksport tego gatunku mięsa z Brazylii, Indii, Australii oraz z Nowej Zelandii. Eksport z Indii zwiększy się o 10% do 1,9 mln ton, wyprzedzając poziom wywozu z Brazylii (1,8 mln ton). Zwiększy się wielkość wysyłek tego gatunku mięsa z Kanady, krajów UE, Paragwaju oraz Urugwaju, zmaleje natomiast ze Stanów Zjednoczonych oraz z Argentyny.
Opracował: Paweł Kostrzyński - FAMMU/FAPA