- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2014/15
W sezonie 2014/15 prognozowana jest 4% wzrost produkcji śrut oleistych na świecie do około 318 mln, czyli 12,3 mln ton więcej w porównaniu z ubiegłym rokiem gospodarczym. Wzrost poziomu tłoczenia soi będzie odpowiedzią na jej obfitą podaż, co wynikałoby z jej rekordowych zbiorów przy równoległym spadku podaży śruty słonecznikowej i bawełnianej oraz niewielkiego przyrostu produkcji śruty rzepakowej. W sezonie 2014/15 zapotrzebowanie na komponenty paszowe pochodzenia roślinnego wzrośnie praktycznie u wszystkich najważniejszych konsumentów w różnych rejonach świata. Znaczne przyrosty odnotują najwięksi konsumenci śrut jak UE28, USA, Brazylia. Wzrost zapowiadają się w państwach Azji (szczególnie w Chinach, Indiach, Iranie, Pakistanie, Tajlandii, Japonii, Korei Południowej, Filipinach, Indonezji, Malezji oraz na Tajwanie). Zapowiada się wzrost spożycia w Rosji, na Ukrainie, Afryce Płn., Meksyku, Kanadzie, i Argentynie. Ostatecznie stopień zapotrzebowania będzie zależeć od kondycji ekonomicznej w różnych rejonach świata.
W sezonie 2014/15 największe znaczenie w światowej produkcji śrut oleistych będzie miała śruta sojowa, stanowiąc 63% w skali świata. Soja, której udział w przerobie jest największy, tradycyjnie wygeneruje największą ilość śruty. Kolejne miejsca zajmują: śruta rzepakowa – około 12% udział, śruta bawełniana ok. 7%, śruta słonecznikowa ponad 5% oraz gluten kukurydziany – 5%. Mniejszy udział w światowej produkcji mają śruta palmowa (około 3%) oraz arachidowa i z zarodków kukurydzy (po 1,5%). W globalnej podaży pozostałe śruty odgrywają mniejszą rolę. W sezonie 2014/15 zwiększy się produkcja większości śrut oleistych poza bawełnianą, słonecznikową oraz arachidową. Największy 11,1% przyrost produkcji dotyczy mało znaczącej śruty lnianej. Prognozowany wzrost światowej produkcji śrut będzie wynikiem rekordowego przerobu 10 nasion oleistych. Przewidywany wzrost światowej produkcji śrut będzie wynikiem rekordowego przerobu 10 podstawowych nasion oleistych, który przewiduje się na poziomie około 424,9 mln ton (+3,6%).
Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA