- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Problemy unijnego rynku cukru
Rekordowe przekroczenie limitów produkcyjnych na cukier w krajach unijnych i dynamicznie rosnący jego preferencyjny import skutkują szybkim spadkiem cen.
Komisja Europejska (KE) szacuje, że w sezonie 2014/15 (październik/wrzesień) produkcja cukru w UE wyniesie 19,5 mln ton i wzrośnie z roku na rok o prawie 15%. Kwoty produkcyjne, które wyznaczają maksymalny wolumen produkcji, zostaną przekroczone aż o 6,2 mln ton. To rekordowo wysoki wynik. Zgodnie z unijnym prawodawstwem, cukier pozakwotowy może być zużyty na cele przemysłowe w UE (nie do spożycia przez ludzi) lub wyeksportowany poza granice celne Wspólnoty. Zużycie przemysłowe cukru i izoglukozy szacuje się na 2,15 mln ton, limit eksportu cukru, jaki przysługuje UE w ustaleniach z Międzynarodową Organizacją Handlu (WTO), wynosi blisko 1,4 mln ton. Część nadwyżki zapewne będzie musiała zostać przeniesiona na poczet produkcji w następnym sezonie, bo trudno będzie ją zagospodarować. KE nie zdecydowała się w poprzednim roku na przekwalifikowanie nadwyżek produkcyjnych, czyli zezwolenie na sprzedaż cukru pozakwotowego na rynku wspólnotowym na cele spożywcze (z opłatą wyrównawczą) i na razie nie ma sygnałów, żeby taka decyzja zapadła.
Nadwyżki są problemem strukturalnym: kwoty są niższe od potencjału produkcyjnego wspólnoty, co ujawnia się bardziej w latach z dobrą pogodą. W sezonie 2014/15 wyższa produkcja cukru w UE jest skutkiem wzrostu areału buraków cukrowych o 3% do 1,56 mln hektarów oraz zwiększenia o 10% plonu technologicznego do średnio 12,2 t/ha w całej UE. Wzrost produkcji cukru w przeliczeniu na hektar upraw buraków cukrowych można uznać za wynik poprawy jakości surowca oraz optymalizacji kampanii cukrowniczej.
W 2013 roku preferencyjny import cukru z krajów Afryki, Karaibów i Afryki (AKP) oraz Najsłabiej Rozwiniętych Państw (LDC) wyniósł prawie 2,2 mln ton i był wyższy w skali roku o 7%. Przywóz z samego AKP stanowił 97% tej ilości. Około 80% importu stanowił cukier surowy. Sprowadzany cukier surowy był co prawda droższy (a biały tańszy), ale było go sporo więcej. Przy dość stabilnym spożyciu zaowocowało to spadkiem cen cukru w UE. W czerwcu 2014 roku tona cukru białego w UE kosztowała średnio w zbycie 535 euro i była niższa o 1/4 w relacji rocznej. Cukier przemysłowy potaniał zaś przez rok 13% do 318 €/t. To najniższy poziom od czterech lat. Import z AKP także był tańszy – w czerwcu sprowadzono cukier biały po 508 euro za tonę, czyli o 30% mniej niż rok wcześniej. Ceny importowe były niższe od unijnych cen zbytu. Natomiast za tonę cukru surowego z AKP trzeba było zapłacić średnio 480 euro – o 14% mniej w relacji rocznej.
Opracowanie: Łukasz Chmielewski FAPA/FAMMU