- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Sytuacja na unijnym rynku soków i nektarów
Jak wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN), konsumpcja soków i nektarów z owoców i warzyw w krajach UE w 2013 roku wyniosła 10,017 mld litrów. Jeżeli uwzględnimy spożycie w Turcji, Norwegii oraz Szwajcarii to konsumpcja osiągnęła ponad 11,0 mld litrów. Ze wspomnianej wielkości 10,017 mld litrów około 6,47 mld litrów stanowiły same 100% soki owocowe, a pozostałe 3,54 mld litrów nektary o zawartości owoców pomiędzy 25 a 99%.
W roku 2013 spożycie soków i nektarów owocowych oszacowano we wszystkich krajach europejskich na poziomie przeszło 10,0 mld litrów jednak od kilku lat obserwowany jest spadek ich konsumpcji – dla porównania jeszcze w roku 2002 roku wielkość ta kształtowała się na poziomie ponad 11,0 mld litrów. Wstępne dane szacunkowe już na rok 2019 zakładają kolejną redukcję spożycia do nawet 9,4 mld litrów. Liderem w spożyciu są nadal Niemcy – z wielkością 2,48 mld litrów całkowitego unijnego rynku soków i nektarów, a kolejne miejsca zajmuje Francja – 1,62 mld, Wielka Brytania – 1,28, Hiszpania – 0,98 mld oraz Włochy 0,73 mld litrów.
Najwięcej soków i nektarów spożywają w przeliczeniu na 1 obywatela Niemcy – około 30,7 litrów rocznie oraz Finowie – 28,3 litrów, Holendrzy – 27,8 litrów oraz Austriacy – 25 litrów i Francuzi – 24,6 litra.
Wśród najchętniej spożywanych przez unijnych obywateli soków dominują sok pomarańczowy – 38,8%, mieszanki soków – 19%, jabłkowy – niecałe 15%, ananasowy – 3,6% i brzoskwiniowy 3,5%. Przede wszystkim soki i nektary kupowane są w kartonach – aż 62,8% wszystkich zakupów to produkty w opakowaniach kartonowych, około 27,3% to napoje w plastikowych opakowaniach, a około 8,4% w szklanych.
Pomarańczowe smaki szczególnie spożywane są w Irlandii (67,6%.), Anglii (60,2%) oraz w Finlandii (56,5%), i Luksemburgu (55,3%). Soki mieszane najchętniej za to spożywają Holendrzy – 44,6% oraz Szwedzi -34%, a soki jabłkowe przede wszystkim konsumenci słoweńscy – 31,7%, duńscy – 29,4% oraz greccy – 27,8%.
Rynek soków i nektarów w Polsce w 2013 roku oszacowano się na 673 mln litrów, przy czym nastąpił spadek o 3,2% w stosunku do 2012 roku – 695 mln litrów. Ze wspomnianej wielkości 438 mln litrów stanowiły 100% soki owocowe, a pozostałą ilość 235 mln litrów nektary.
Na uwagę zasługują preferencje smakowe Polaków – najchętniej pijemy sok pomarańczowy -24,6%, następnie soki warzywne, w szczególności marchwiowe - 22,2%, jabłkowy - 16,4%, mieszanki smakowe -11,5% oraz grejpfrutowy - 9,2%, pozostałe smaki to około 16%.
Polscy konsumencii soków i nektarów preferują opakowania kartonowe - 59,1%, następnie butelki szklane 25,3% i na końcu butelki plastikowe 14%. Począwszy od roku 2005 spada corocznie spożycie soków w Polsce – w minionym roku oszacowane zostało na 11 litrów na osobę – to spadek o 4 litry w przeciągu 9 lat.
Opracowanie: FAMMU/FAPA Dagmara Długokęcka