- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Słodzik bezpiecznym insektycydem?
Naturalnie występujący i bezpieczny dla człowieka słodzik erytrytol może mieć właściwości owadobójcze. Muszki owocówki, którym go podano, żyły 7-9 razy krócej niż normalnie.
Amerykańscy naukowcy z Drexler’s College of Arts and Science przeprowadzili badania, których celem było sprawdzenie wpływu podawania cukrów i ich substratów na długość życia i zdrowie owadów. Doświadczenia prowadzono na muchach owocówka (drosophilia melanogaster), które od lat używane są w celach naukowych. W jednej z próbek była Truvia, niskokaloryczny słodzik opracowany przez Coca-Cola Co. i Cargill. Jego głównym składnikiem jest stewia, ale w składzie jest także erytrytol i to on okazał się zabójczy dla much.
Erytrylol, zwany także erytrytem jest cukrolem, czyli alkoholem cukrowym (C4-H10-O4). Jest naturalnie występującą substancją słodzącą. Od sacharozy (tradycyjnego cukru) jest o 30-40% mniej słodki. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, jest prawie bezkaloryczny (0,24 kcal/g), nie jest rozkładany przez bakterie w ustach, więc nie powoduje próchnicy. Charakteryzuje się dużym efektem wychładzającym (podobnym do mięty), nie jest higroskopijny. Z tych dwóch powodów nie jest szeroko używany w przemyśle spożywczym. Jest dopuszczony do spożycia przez ludzi między innymi w USA i UE. W dużych ilościach może powodować problemy gastryczne. Erytrytol został odkryty w 1848 roku, naturalnie występuję w niektórych owocach. Na skalę przemysłową produkuje się go przez fermentację drożdżową glukozy.
Początkowo naukowcy z Drexler’s College of Arts and Science nie mogli uwierzyć w wynik i powtarzali go kilkukrotnie. Okazało się, że muszki, którym podawano, Truvię żyły średnio 5,8 dnia. Muszki karmione innymi substancjami słodzącymi żyły średnio 38,6-50,6 dnia. Dalsze badania pokazały, że to zawarty w Truvi erytrytol tak działał na owady, zmniejszając długość ich życia o 7-9 razy! Zdaniem autorów badań wyniki mogą świadczyć o owadobójczych właściwościach tego cukrolu i mogą być wykorzystane w praktyce.
Gdyby potwierdzono, że erytrytol jest insektycydem, to można by to wykorzystać do stworzenia bezpiecznego dla człowieka środka owadobójczego. Dużo zależy od tego, na jakie inne owady działa w ten sposób. Zdaniem autorów badań ich wyniki nie zrewolucjonizują na masową skalę walki z owadami, ale w skali micro, do osobistego użytku mogą okazać się przełomowe.
Łukasz Chmielewski FAPA/FAMMU