- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Polskie owoce i warzywa pod szczególnym nadzorem
Pod koniec kwietnia oraz w połowie maja bieżącego roku do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpłynęły pisma Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej (Rossielchoznadzor) o rzekomym fakcie wykrytych przez stronę rosyjska nieprawidłowości w zakresie spełniania norm jakościowych i fitosanitarnych przez polskie produkty eksportowane na rynek rosyjski. Od dawna strona rosyjska z uwagi na swoje zaostrzone normy kontroli świeżych produktów ogrodnictwa zgłaszała nieprawidłowości przede wszystkim dotyczące braku dbałość o spójność dokumentów eksportowych (fitosanitarnych i pozostałych: handlowych i transportowych itp.), wdrożenia przez producentów i eksporterów procedur kontroli wewnętrznej, a także wykonywania odpowiednich badań laboratoryjnych dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Związku z powyższym, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina polskim eksporterom o ostrzejszych, niż obowiązujące w krajach Unii Europejskiej, wymaganiach w eksporcie produktów pochodzenia roślinnego na właśnie rynek rosyjski, w szczególności w zakresie dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach.
Do najważniejszych wymagań, które powinni spełnić polscy eksporterzy należy między innymi:
- zapewnienie jednolitości danych we wszystkich dokumentach dołączanych do wysyłanych towarów,
- wdrożenie procedur kontroli wewnętrznej i wyznaczanie odpowiednich osób (pełnomocników ds. jakości) odpowiedzialnych za przeprowadzanie wstępnych kontroli mających na celu wyeliminowanie w eksportu partii produktów nie spełniających wszystkich rosyjskich przepisów i norm w zakresie spraw fitosanitarnych oraz bezpieczeństwa żywności,
- przebadanie wszystkich partii wysyłanych owoców i warzyw pod kątem pozostałości środków ochrony roślin,
- dołączanie wyników wszystkich badań do wniosków wydania świadectw fitosanitarnego niezbędnego do wysyłki na rynek rosyjski.
Poza tym w interesie polskich producentów i eksporterów owoców i warzyw powinno być:
- przystąpienie producentów, zwłaszcza w wypadku produktów kierowanych na rynek rosyjski, do systemu integrowanej produkcji (zalecane są specjalne alternatywne programy ochrony roślin opracowane właśnie pod kątem wysyłki do Rosji w odniesieniu do pozostałości środków ochrony roślin),
- zaopatrywanie się eksporterów owoców i warzyw w produkty pochodzące właśnie z gospodarstw stosujących właśnie ten system integrowanej produkcji dla poszczególnych gatunków uprawianych produktów, a także wymaganie od tychże producentów odpowiednich wyników badań świadczących o fakcie, iż dany towar spełnia normy wytyczone przez stronę rosyjską.
Powyższe zalecenia zostały już dawno sformułowane i zalecane są dla polskich producentów i eksporterów już od listopada minionego roku, choć w obecnej „trudnej”’ sytuacji za wschodnia granica warte przypomnienia.
Opracowanie: Dagmara Długokęcka na podstawie informacji Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa