- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Komisja Europejska wspiera rolnictwo ekologiczne
W marcu bieżącego roku Komisja Europejska opublikowała nowy wniosek w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Założenia nowego dokumentu to zaktualizowanie przepisów tak, aby sektor ten mógł się dalej rozwijać i reagować na przyszłe wyzwania. Przypomnijmy, iż rynek produktów ekologicznych w Unii Europejskiej wzrósł czterokrotnie w ciągu ostatnich 10 lat.
Przede wszystkim należy położyć nacisk na rozwianie wszelkich obaw konsumentów kupujących produkty ekologiczne i producentów produkujących je oraz wyeliminować niedociągnięcia obecnie istniejącego już systemu.
Zdaniem przedstawicieli Komisji Europejskiej przyszłość sektora produkcji ekologicznej w UE zależy od jakości i rzetelności produktów sprzedawanych z europejskim logo produkcji ekologicznej, a wszystkim uczestnikom rynku zależy na rozwoju doskonalszego rolnictwa ekologicznego osiągniętego dzięki umocnieniu zaufania konsumentów do produktów ekologicznych i usunięciu wszelkich przeszkód na drodze jego rozwoju. Nowe założenia mają na celu zapewnienie konsumentom lepszych gwarancji co do żywności wyprodukowanej ekologicznie i sprzedawanej w UE, a rolnicy, producenci i detaliści będą mieć dostęp do szerszego rynku, zarówno wewnątrz UE, jak i poza jej granicami.
Nowa propozycja Komisji skupia się na trzech głównych celach:
- utrzymaniu zaufania konsumentów
- utrzymaniu zaufania producentów
- ułatwieniu rolnikom przejścia na produkcję ekologiczną
A w szczególności proponuje się:
- wzmocnienie i ujednolicenie przepisów, zarówno w Unii Europejskiej, jak i w odniesieniu do produktów importowanych, poprzez wyeliminowanie wielu odstępstw, jeśli chodzi o produkcję i kontrole;
- wzmocnienie kontroli poprzez oparcie jej na analizie ryzyka;
- ułatwienie drobnym rolnikom podjęcia działalności ekologicznej dzięki wprowadzeniu możliwości skorzystania z systemu certyfikacji grupowej;
- lepsze rozwiązanie kwestii związanych z międzynarodowym wymiarem handlu produktami ekologicznymi poprzez dodanie nowych przepisów dotyczących wywozu,
- uproszczenie prawodawstwa w celu zmniejszenia kosztów administracyjnych dla rolników i poprawy przejrzystości.
Aby pomóc ekologicznym rolnikom, producentom i detalistom w dostosowaniu się do proponowanych zmian w polityce oraz w sprostaniu wyzwaniom przyszłości, Komisja zatwierdziła plan działania na rzecz przyszłości produkcji ekologicznej w Europie. W planie działania przewidziano między innymi lepsze informowanie rolników na temat rozwoju obszarów wiejskich i inicjatyw zachęcających do rolnictwa ekologicznego opracowywanych w ramach polityki rolnej UE oraz wzmocnienie powiązań między unijną działalnością badawczą i projektami innowacyjnymi oraz produkcją ekologiczną przy jednoczesnych zachęceniu do wykorzystywania żywności ekologicznej, np. w szkołach.
Powyżej przedstawione informacje to na razie wniosek, który dopiero zostanie teraz przekazany do Parlamentu Europejskiego i Rady, a opiera się on na wynikach szeroko zakrojonych konsultacji rozpoczętych już w 2012 roku oraz na konsultacjach z udziałem Unii Europejskiej i międzynarodowych ekspertów w dziedzinie produkcji ekologicznej.
Warto pamiętać, iż rolnictwo ekologiczne to połączenie najkorzystniejszych dla środowiska praktyk, wysokiego stopienia różnorodności biologicznej, ochrony zasobów naturalnych i wysokich normy produkcji wykorzystującej substancje i procesy naturalne. Przewiduje ono istnienie specyficznego rynku kształtowanego przez specyficzny popyt konsumentów, przy jednoczesnym dostarczaniu dóbr publicznych w zakresie ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i rozwoju obszarów wiejskich.
Opracowanie: Dagmara Długokęcka FAMU/FAPA