- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Znacząco niski wzrost produkcji mięsa w Niemczech w 2013 r.
Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej z marca br. dotyczącego sytuacji na unijnym rynku rolnym wynika, że po redukcji podaży mięsa w ostatnich dwóch latach, w 2014 r. nastąpi niewielki wzrost zarówno produkcji, jak i jego spożycia. Tendencja ta utrzyma się również w 2015 r., i będzie dotyczyć trzech głównych gatunków mięsa (wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu). Komisja szacuje, że w bieżącym roku wolumen produkcji mięsa (brutto) ogółem wyniesie 43,02 mln ton, co oznacza 0,7% wzrost w skali roku. W 2015 r. wzrost produkcji wyniesie 0,9%.
Produkcja mięsa wołowego w krajach UE w dwóch trzecich oparta jest o bydło mleczne. Bieżący wzrost pogłowia tych zwierząt będzie miał w najbliższym czasie duży wpływ ma poziom produkcji wołowiny we Wspólnocie. W br. wytwórczość brutto tego gatunku mięsa w Unii zwiększy się o 1% do 7 mln 588 tys. ton, natomiast w przyszłym roku wzrośnie o dalsze 2,1% do 7 mln 747 tys. ton. Bardziej optymistycznie niż w 2013 r. wyglądają pespektywy dla rozwoju produkcji mięsa wieprzowego. Wzrost pogłowia prosiąt (o 0,4%) w Unii odnotowany w grudniu 2013 r., a także niższe ceny pasz, przyniosą prawdopodobnie niewielki wzrost produkcji brutto wieprzowiny w 2014 r. (wzrost o 0,6% do 22 mln 527 tys. ton). W przyszłym roku ta wzrostowa tendencja powinna się nadal utrzymać, wykazując dynamikę na poziomie 0,8%. Sektor mięsa drobiowego pozostaje najbardziej dynamicznie rozwijającą się częścią branży mięsnej. W najbliższych dwóch latach produkcja brutto tego gatunku mięsa w UE nadal będzie rosła, jednakże jej dynamika będzie mniejsza niż w minionych okresach. W 2014 r. wzrośnie o 0,8%, natomiast w 2015 r. zwiększy się o 0,7%. W przypadku produkcji mięsa owczego i koziego spodziewane są spadki na poziomie 0,4% w 2014 r. oraz 0,9% w 2015 r.
W ostatnich 10-ciu latach eksport mięsa ogółem z krajów UE zwiększył się o 43% do 3 mln 704 tys. ton. Świeże oraz mrożone mięso stanowi 83% tego eksportu. Udział ten kształtuje się na dość stabilnym poziomie. W 2013 r. eksport mięsa wieprzowego stanowił 60% całego eksportu mięsa. Trafiła ona (wieprzowina) w 49% do trzech odbiorców, tj. Rosji, Chin oraz Hongkongu. W 2014 r. wywóz tego gatunku mięsa ze Wspólnoty może być nieco mniejszy ze względu na ograniczenia w handlu z Rosją. Tym niemniej silny popyt ze strony Chin powinien częściowo zniwelować osłabienie wysyłek na rynek rosyjski. Jak prognozuje Komisja w br. kraje Wspólnoty wyeksportują 2 mln 200 tys. ton wieprzowiny, tj. o 0,3% mniej niż rok wcześniej. Odbudowa produkcji powinna przyczynić się do zwiększenia eksportu wieprzowiny w 2015 r. (o 0,2% do 2 mln 205 tys. ton). Po 23% spadku eksportu wołowiny ze Wspólnoty do 161 tys. ton w 2013 r., w najbliższych dwóch latach poziom wywozu tego gatunku mięsa będzie pozostawał porównywalny. W przypadku eksportu mięsa drobiowego, spodziewany jest spadek jego wywozu w 2014 r. (o 0,5% do 1 mln 293 tys. ton) oraz prawdopodobna odbudowa eksportu w przyszłym roku (wzrost o 0,9% do 1 mln 305 tys. ton). Dużą rolę w kształtowaniu się poziomu wywozu mięsa drobiowego będzie odgrywała rosnącą konkurencja ze strony eksporterów z Brazylii oraz kształtowanie się popytu na rynku rosyjskim. Wywóz mięsa owczego i koziego będzie wykazywał trend spadkowy.
W ciągu ostatniej dekady przywóz mięsa ogółem do Wspólnoty obniżył się o 5% do 1 mln 308 tys. ton. Spadek ten wynikał głównie z 30% redukcji importu mięsa wołowego, przy równoczesnym 22% wzroście przywozu mięsa drobiowego. Tym niemniej w 2013 r. Unia nadal pozostawała eksporterem netto mięsa, przede wszystkim dzięki znacznemu poziomowi wywozu mięsa wieprzowego. Jak prognozuje Komisja w 2014 r. kraje Wspólnoty zaimportują 1 mln 314 tys. ton mięsa, tj. o 0,4% więcej niż w 2013 r. W 2015 r. import może wzrosnąć o kolejne 0,2%. W 2014 r. wzrośnie przede wszystkim poziom importu mięsa wołowego, o 6,9% do 324 tys. ton. W przyszłym roku utrzyma się on na zbliżonym poziomie. Wzrostowi przywozu wołowiny sprzyjać będzie rosnąca produkcja tego gatunku mięsa w Brazylii oraz silniejszy popyt na mięso wołowe na rynku wspólnotowym. Dla porównania w br. Unia sprowadzi mniej mięsa drobiowego (o 0,4%) oraz owczego i koziego (o 6,0%). W 2015 r. przywóz mięsa owczego i koziego może wzrosnąć o 1,7%, o czym zaważy odbudowa produkcji tego gatunku mięsa w Nowej Zelandii, natomiast przywóz mięsa drobiowego pozostanie na niezmienionym poziomie.
W 2014 r. spożycie mięsa ogółem w krajach Wspólnoty wzrośnie o 0,7% do 41 mln 461 tys. ton. W przyszłym roku dynamika wzrostu wyniesie prawdopodobnie 1,0%. Spożycie mięsa wołowego będzie rosło w tempie 1,2% w 2014 r. oraz 2,0% w 2015 r. Konsumpcja mięsa wieprzowego zwiększy się o 0,6% w br. oraz o 0,8% w roku następnym. Dla porównania spożycie mięsa drobiowego wzrośnie o 0,8% w 2014 r. oraz o 0,6% w 2015 r. W przypadku mięsa owczego i koziego spodziewany jest spadek konsumpcji w 2014 r. na poziomie 1,4% oraz jej wzrost w kolejnym roku, który wyniesie 0,5%.
Opracowanie: Paweł Kostrzyński - FAMMU/FAPA