- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Unia Europejska – początek wzrostu produkcji wieprzowiny?
W marcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci przewidują w 2014 r. dobre zbiory zbóż, odbudowę produkcji mięsa oraz dalszy wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej.
Unijna populacja trzody chlewnej zmniejsza się sukcesywnie od 2006 r. Wyniki spisu pogłowia z grudnia 2013 r. wskazują jednak na mniejszy spadek liczebności stada ogółem wobec roku poprzedniego (-0,5%) niż zanotowany w grudniu 2012 r. (-1,9%). W największym stopniu zmniejszyło się unijne pogłowie loch hodowlanych (-1,5% w 2013 r. i -4,1% w 2012 r.). Spadki liczebności stada świń zanotowano u największych producentów wieprzowiny w UE – w Niemczech (-1%), Francji (-2,4%), Włoszech (-1,2%), Polsce (-1,2%), co częściowo zostało zrekompensowane wzrostem pogłowia w Hiszpanii (+1,6%). Spadek pogłowia trzody w UE to efekt procesu restrukturyzacji u najważniejszych producentów, wyższych kosztów pasz, niższej opłacalności produkcji oraz wprowadzenia nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch prośnych od stycznia 2013 r.
W wyniku spadku pogłowia, unijna produkcja wieprzowiny brutto w 2013 r. spadła wobec 2012 r. o 0,7% do 22,4 mln ton. Według przewidywań ekspertów Komisji, od 2014 r. produkcja mięsa wieprzowego w UE zacznie odbudowywać się, wzrastając w tym roku o 0,6% i w 2015 r. o kolejne 0,8%. Pozytywnym sygnałem na nadchodzące dwa lata jest nieznaczny wzrost pogłowia prosiąt (+0,4%) oraz większa produktywność loch.
Pomimo spadku produkcji, wyniki eksportu unijnej wieprzowiny do krajów trzecich w 2013 r. były dobre, zanotowano 2,5% wzrost wysyłek do 2,2 mln ton. Zwiększył się zwłaszcza wywóz do Azji i na Bliski Wschód, jednak głównym odbiorcą pozostała Rosja. Restrykcje nałożone w ubiegłym roku przez Chiny i Rosję wobec amerykańskiej wieprzowiny z zawartością raktopaminy wpłynęły na wzrost konwencyjności dostaw z UE. Wysyłki do Rosji, Chin i Hongkongu stanowiły prawie połowę ogółu eksportu unijnej wieprzowiny na rynki zagraniczne. W 2013 r. Polska była trzecim unijnym eksporterem wieprzowiny na rynki krajów trzecich – po Niemczech i Danii, wyprzedzając Hiszpanię, Francję i Holandię.
W 2014 r. poziom wywozu może jednak nieznacznie obniżyć się ze względu na rosyjski zakaz importu unijnej wieprzowiny z powodu afrykańskiego pomoru świń. Rosnący popyt ze strony Chin i innych krajów azjatyckich może częściowo zrekompensować spadek dostaw do Rosji. W 2015 r. eksperci przewidują ponowny wzrost eksportu unijnej wieprzowiny w ślad za zwiększeniem poziomu produkcji.
Ograniczona podaż mięsa i wysokie ceny zbóż spowodowały wzrost cen wieprzowiny w 2012 r. i pierwszej połowie 2013 r. ponad poprzedni najwyższy poziom z 2011 r. Rekordowo wysokie poziom cen wieprzowiny w UE miał miejsce we wrześniu 2013 r. – 191 EUR/100 kg. Pod koniec roku ceny zaczęły się już obniżać dzięki spadkowi cen pasz. W całym 2013 r. poziom notowań był jednak średnio o 2,9% wyższy niż rok wcześniej. Wysokie ceny spowodowały kolejne obniżenie spożycia wieprzowiny w UE w 2013 r. o 1% do 20,19 mln ton po 2,2% spadku w 2012 r. W 2013 r. roczne spożycie na jednego mieszkańca UE wyniosło 31 kg i było najniższe w ciągu ostatnich kilku lat. Wzrost produkcji i spadek cen powinny przyczynić się do zwiększenia poziomu spożycia mięsa wieprzowego w UE o 0,6% w 2014 r. i o 0,8% w 2015 r.
Opracowanie: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA