Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Unia Europejska – początek wzrostu produkcji wieprzowiny?

12.03.2014

W marcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci przewidują w 2014 r. dobre zbiory zbóż, odbudowę produkcji mięsa oraz dalszy wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej. 

Unijna populacja trzody chlewnej zmniejsza się sukcesywnie od 2006 r. Wyniki spisu pogłowia z grudnia 2013 r. wskazują jednak na mniejszy spadek liczebności stada ogółem wobec roku poprzedniego (-0,5%) niż zanotowany w grudniu 2012 r. (-1,9%). W największym stopniu zmniejszyło się unijne pogłowie loch hodowlanych (-1,5% w 2013 r. i -4,1% w 2012 r.). Spadki liczebności stada świń zanotowano u największych producentów wieprzowiny w UE – w Niemczech (-1%), Francji (-2,4%), Włoszech (-1,2%), Polsce (-1,2%), co częściowo zostało zrekompensowane wzrostem pogłowia w Hiszpanii  (+1,6%). Spadek pogłowia trzody w UE to efekt procesu restrukturyzacji u najważniejszych producentów, wyższych kosztów pasz, niższej opłacalności produkcji oraz wprowadzenia nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch prośnych od stycznia 2013 r.

W wyniku spadku pogłowia, unijna produkcja wieprzowiny brutto w 2013 r. spadła wobec 2012 r. o 0,7% do  22,4 mln ton. Według przewidywań ekspertów Komisji, od 2014 r. produkcja mięsa wieprzowego w UE zacznie odbudowywać się, wzrastając w tym roku o 0,6% i w 2015 r. o kolejne 0,8%. Pozytywnym sygnałem na nadchodzące dwa lata jest nieznaczny wzrost pogłowia prosiąt (+0,4%) oraz większa produktywność loch.  

Pomimo spadku produkcji, wyniki eksportu unijnej wieprzowiny do krajów trzecich w 2013 r. były dobre, zanotowano 2,5% wzrost wysyłek do 2,2 mln ton. Zwiększył się zwłaszcza wywóz do Azji i na Bliski Wschód, jednak głównym odbiorcą pozostała Rosja. Restrykcje nałożone w ubiegłym roku przez Chiny i Rosję wobec amerykańskiej wieprzowiny z zawartością raktopaminy wpłynęły na wzrost konwencyjności dostaw z UE. Wysyłki do Rosji, Chin i Hongkongu stanowiły prawie połowę ogółu eksportu unijnej wieprzowiny na rynki zagraniczne. W 2013 r. Polska  była trzecim unijnym eksporterem wieprzowiny na rynki krajów trzecich – po Niemczech i Danii, wyprzedzając Hiszpanię, Francję i Holandię. 

W 2014 r. poziom wywozu może jednak nieznacznie obniżyć się ze względu na rosyjski zakaz importu unijnej wieprzowiny z powodu afrykańskiego pomoru świń. Rosnący popyt ze strony Chin i innych krajów azjatyckich może częściowo zrekompensować spadek dostaw do Rosji. W 2015 r. eksperci przewidują ponowny wzrost eksportu unijnej wieprzowiny w ślad za zwiększeniem poziomu produkcji.

Ograniczona podaż mięsa i wysokie ceny zbóż spowodowały wzrost cen wieprzowiny w 2012 r. i pierwszej połowie 2013 r. ponad poprzedni najwyższy poziom z 2011 r. Rekordowo wysokie poziom cen wieprzowiny w UE miał miejsce we wrześniu 2013 r. – 191 EUR/100 kg. Pod koniec roku ceny zaczęły się już obniżać dzięki spadkowi cen pasz. W całym 2013 r. poziom notowań był jednak średnio o 2,9% wyższy niż rok wcześniej. Wysokie ceny spowodowały kolejne obniżenie spożycia wieprzowiny w UE w 2013 r. o 1% do 20,19 mln ton po 2,2% spadku w 2012 r. W 2013 r. roczne spożycie na jednego mieszkańca UE wyniosło 31 kg i było najniższe w ciągu ostatnich kilku lat. Wzrost produkcji i spadek cen powinny przyczynić się do zwiększenia poziomu spożycia mięsa wieprzowego w UE o 0,6% w 2014 r. i o 0,8% w 2015 r.

Opracowanie: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009