- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Świat radzi sobie z głodem?
Najnowsze badania nad głodem na świecie pokazują, że jego skala zmniejsza się w ostatnich latach. W wielu krajach, zwłaszcza w Azji i Afryce, sytuacja jest jednak ciągle alarmująca.
Międzynarodowy instytut badań nad polityką żywnościową IFPRI opublikował kolejne wydanie raportu o głodzie na świecie. Światowy Indeks Głodu (GHI, im wyższy współczynnik, tym gorzej) zmniejszył się w 2013 roku do 23,8 punktów. Najgorsza sytuacja jest ciągle w Południowej Azji (GHI wynosi tam 20,7 punktów) i w Afryce Subsaharyjskiej (GHI 19,2). We Wschodniej Europie i Wspólnocie Państw Niepodległych współczynnik głodu wynosi 2,7.
Pomiędzy 1990 a 2013 rokiem sytuacja najbardziej poprawiła się w Kuwejcie (GHI spadł o 88%), a także w Wietnamie (-75%), Tajlandii i na Kubie (po -73%) i Meksyku (-70%), a w Chinach o 58%. Z kolei najwyższe wzrosty GHI odnotowano na Komorach (+40%), w Suazi (+38%), Burundi (+15%) i Paragwaju (+9%). Światowy Indeks Głodu najwyższy jest w Burundi i wynosi 38,8. Na kolejnych miejscach są Erytrea, Komory, Timor, Sudan, Czad, Jemen, Etiopia, Madagaskar, Zambia, Haiti i Republika Środkowoafrykańska. W ciągu ostatnich 23 lat Światowy Indeks Głodu zmniejszył się o 1/3.
IFPRI uznało, że sytuacja w 19 państwach jest alarmująca lub ekstremalnie alarmująca. Szacuje się, że na świecie jeden człowiek na ośmiu cierpi głód. Znakomita większość krajów o najgorszej sytuacji charakteryzuje się niestabilną sytuacją społeczno-ekonomiczną, często też nawiedzana jest przez kataklizmy naturalne. Raport wskazuje, że zmiany klimatyczne i rosnąca podatność na skutki anomalii pogodowych, kryzysy ekonomiczne i konflikty zbrojne są przyczyną braku bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego.
Jednym z wniosków płynących z raportu jest to, że potrzebna jest strategia pozwalająca zbudować „odporność”, która miałaby uchronić najbiedniejszych na świecie od głodu i pomóc im zbudować społeczność potrafiącą poradzić sobie w trudnych sytuacjach. Elementami budującymi tę odporność mają być między innymi poprawa produkcji rolnej, dywersyfikacja upraw, zapewnienie dostępu do czystej wody oraz poprawa jakości zdrowia i produkcji spożywczej.
Pełny raport IFPRI (po angielsku) można znaleźć pod tym linkiem http://www.ifpri.org/book-8018/ourwork/researcharea/global-hunger-index. Na stronie dostępne są interaktywne mapy i aplikacja na urządzenia mobilne.
Opracowanie: Łukasz Chmielewski FAPA/FAMMU