- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wzrośnie światowa produkcja śrut
W sezonie 2013/14 produkcja śrut oleistych na świecie prognozowana jest na około 301,3 mln ton, tj. o 3,7%, czyli 10,8 mln ton więcej w porównaniu z ubiegłym rokiem gospodarczym.
Wzrost poziomu tłoczenia soi wyniknie z jej dużej podaży, co może się wiązać z presją na cenę, przy spadku podaży śruty rzepakowej oraz bawełnianej. W sezonie 2013/14 zapotrzebowanie na komponenty paszowe pochodzenia roślinnego wzrośnie praktycznie u wszystkich najważniejszych konsumentów w różnych rejonach świata, ale stopień przyrostu nie będzie jednakowo dynamiczny. Duże wzrosty zapowiadają się w państwach Azji (szczególnie w Chinach, Indiach, Iranie, Pakistanie, Tajlandii, Japonii, Korei Południowej, Filipinach, Indonezji oraz Malezji). Zapowiada się wzrost spożycia w Rosji, na Ukrainie, Afryce Płn., Meksyku, Kanadzie, Brazylii i Argentynie. Niewielki przyrost spożycia dotyczy wielkich konsumentów jak UE, USA. Ostatecznie stopień zapotrzebowania będzie zależeć od kondycji ekonomicznej w różnych rejonach świata.
Największe znaczenie w światowej produkcji śrut oleistych ma śruta sojowa, stanowiąc 62% w skali świata. Kolejne miejsca zajmują: śruta rzepakowa – około 12% udział, śruta bawełniana około 7%, śruta słonecznikowa 6% oraz gluten kukurydziany – ok. 5%. W globalnej podaży pozostałe śruty odgrywają mniejszą rolę. W sezonie 2013/14 zwiększy się produkcja większości śrut oleistych poza rzepakową, bawełnianą oraz z kopry. Największy, bo 11,4% przyrost produkcji dotyczy śruty słonecznikowej, co wynika ze wzrostu globalnej podaży słonecznika oraz jego przerobu. Prognozowany wzrost światowej produkcji śrut będzie wynikiem rekordowego przerobu 10 podstawowych nasion oleistych, który przewiduje się na poziomie 401,1 mln ton (+3,6%).
Opracowanie: Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA