Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mleka i produktów mleczarskich

Konsumpcja masła w Polsce wyższa niż przeciętnie w UE

21.08.2013

Według szacunków danych IERiGŻ w latach 2000-2012 produk­cja masła i tłuszczy mlecznych w Polsce wzrosła o niemal 27% i osią­gnęła poziom 176,5 tys. ton. Obec­nie udział naszego kraju w ogólnej produkcji unijnej wynosi około 9,16%. Masło nie jest głównym  artykułem mleczarskim w strukturze handlu zagranicznego produktami mlecznymi z Polski. W 2012 jego wywóz osiągając wartość 92 mln EUR stanowił zaledwie 6,5% ogółu eksportowanych z polski  produktów mlecznych. Poza granice naszego kraju wysłano w tym okresie 31,2 tys. ton tego tłuszczu. W tym samym czasie do Polski przywie­ziono 12,1 tys. ton masła za łączną kwotę 46,8 mln EUR, co stanowiło 9,9% wartości ogółu przetworów mlecznych importowanych do naszego kraju w ubiegłym roku.

Przeciętne roczne spożycie masła na osobę w Polsce jest wyższe od średniej krajów UE. W 2011 roku wskaźnik ten osiągnął poziom 4,0 kg na osobę i był średnio o 11,1% wyższy niż w państwach członkowskich (3,6 kg/os.). Nie jest jednak najwyższy w Europie.  Z przeciętnym rocznym spożyciem serów na poziomie 4 kg na osobę w 2011 roku Polska była m.in za Francją (7,5 kg/os.), Niemcami (5,9 kg/os.), Luksemburgiem (5,9 kg/os.) i Austrią (5 kg/os.).

W ostatnich latach w naszym kraju obserwowana jest spadkowa tendencja w ilości spożywanych serów na osobę. Od 2009 r. do 2011 r. wskaźnik ten zmniejszył się o 14,9%. Według szacunkowych danych za 2012 rok, konsumpcja serów w przeliczeniu na osobę spadła do 3,9 kg/os.

Analizując resztę świata, poza Unią Europejską warto zwrócić uwagę na bardzo niskie wartości wskaźnika spożycia serów na osobę w krajach Ameryki Południowej. Przeciętny mieszkaniec Brazylii w ciągu roku konsumuje ok. 0,4 kg serów rocznie, w Argentynie jest to 0,7 kg/os. a w Chile 1 kg/os. Nieco wyższe wartości tego wskaźnika osiągane są w Ameryce Północnej (2,5 kg/os. w USA i 2 kg/os. w Kanadzie). Podobnym poziomem konsumpcji masła w przeliczeniu na jedną osobę jak Polska charakteryzują się kraje Oceanii. W Australii wskaźnik ten ustabilizował się na niższym poziomie (3,9 - 4 kg/os.), a w Nowej Zelandii w ostatnich trzech latach wynosił od 4,2 kg/os. do 4,6 kg/os.

Opracowanie: Adam Bugała FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009