- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy wzrostu produkcji oraz eksportu mięsa z Brazylii w bieżącej dekadzie
Według długoterminowej prognozy brazylijskiego ministerstwa rolnictwa (MAPA) produkcja mięsa w Brazylii w bieżącej dekadzie będzie rosła. Wzrost produkcji będzie dotyczył trzech głównych gatunków mięsa, tj. drobiu, wołowiny oraz wieprzowiny. Do 2022 r. produkcja mięsa wołowego zwiększy się o 22,5% do poziomu 10,9 mln ton. W tym samym okresie eksport tego gatunku mięsa z Brazylii zwiększy się prawdopodobnie o 29% do 1,88 mln ton.
W I połowie 2013 r. eksport mięsa wołowego z Brazylii osiągnął rekordowy poziom 679 tys. ton, co oznacza, że był o 22,1% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość tego handlu zwiększyła się o 14,6%. Największy wzrost eksportu odnotowano w przypadku dostaw do Hongkongu, Algierii oraz Iranu. Jeśli dynamika handlu z I połowy br. utrzyma się także w II połowie 2013 r., to w całym br. Brazylijczycy mogą wyeksportować nawet 1,35 mln ton mięsa wołowego. Przypomnijmy, że w 2012 r. Brazylia wyeksportowała około 1,3 tys. ton tego gatunku mięsa, co tym samym pozwoliło zająć jej trzecie miejsce wśród największych eksporterów wołowiny na świecie. Pierwsze miejsce zajęły w tym rankingu Indie z handlem na poziomie 1,5 mln (głównie mięsa z wołów), wyprzedzając Australię z eksportem wynoszącym 1,4 mln ton. Na czwartym miejscu znalazły się Stany Zjednoczone, które w 2012 r. wyeksportowały 1,2 mln ton mięsa wołowego. Według ostatniego wspólnego raportu OECD-FAO (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju oraz Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) w bieżącej dekadzie Indie utrzymają pozycję lidera największego eksportera mięsa wołowego na świecie. Produkcja wołowiny w tym kraju wzrośnie z 3,43 mln ton w 2013 r. do 4,16 mln ton w 2022 r. W tym samym okresie eksport wołowiny z Indii zwiększy się do 1,64 mln ton. Dla porównania produkcja mięsa wołowego w Australii wzrośnie o 8% do 2,4 mln ton w 2022 r. Handel mięsem wołowym zwiększy się o 6% do 1,59 mln ton. W 2022 r. Stany Zjednoczone mogą wyprodukować 11,52 ton mięsa wołowego, tj. o 9% więcej niż w 2013 r. Eksport tego gatunku mięsa z USA może osiągnąć poziom 1,57 mln ton.
Powracają do Brazylii w ciągu najbliższych dziesięciu lat produkcja mięsa drobiowego w tym kraju może zwiększyć się o 46% do 4,67 mln ton. Tym samym kraj ten utrzyma swoją pozycję największego dostawcy mięsa drobiowego na rynek światowy. W tym samym okresie produkcja mięsa wieprzowego może wzrosnąć o 21% do 4,2 mln ton.
Wzrost produkcji w sektorach mięsa wieprzowego oraz drobiowego będzie po części wynikiem dalszego zwiększania się produkcji zbóż. Według prognoz brazylijskiego ministerstwa rolnictwa do 2022 r. produkcja kukurydzy w Brazylii zwiększy się o jedną piątą do 93,6 mln ton. Produkcja soi wyniesie w 2022 r. prawdopodobnie 99,2 mln ton, co oznacza skok o 22% w stosunku do poziomu z 2013 r. Dynamika tego wzrostu będzie jednak dużo mniejsza niż w poprzedniej dekadzie, kiedy to wyniosła 66%.
Opracowanie: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA