- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Polskie gusta owocowo-warzywne
Jak wynika z najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w minionym roku 1 statystyczny Polak w gospodarstwie domowym skonsumował 40,9 kg owoców oraz ich przetworów a także 59,5 kg warzyw i ich przetworów (z wyłączeniem ziemniaków).
Tym samym od kilku lat obserwujmy spadek spożycia owoców i warzyw w naszym kraju – dla porównania jeszcze w roku 2002, czyli dziesięć lat wcześniej średnio 1 Polak pozostający w gospodarstwie domowym konsumował około 48,8 kg owoców i owoców przetworzonych oraz około 64,5 kg warzyw i przetworów warzywnych.
Wśród owoców największą popularnością cieszą się owoce z drzew oraz owoce
miękkie – ich łącznie spożywamy około 27 kg rocznie, przy czym tu pierwsze niekwestionowane miejsce zajmuje jabłko z wynikiem 15 kg, choć jeszcze 10 lat temu polska konsumpcja jabłka to około 24 kg. Na drugim miejscu wśród najchętniej spożywanych owoców znalazły się tzw. owoce południowe – czyli cytrusy oraz banany, których łącznie spożywamy około 12,2 kg, w tym niecałe 7,5 kg to cytrusy, a pozostała ilość to banany. W przypadku importowanych owoców południowych mamy do czynienia ze wzrostem zainteresowania wśród polskich konsumentów – w roku 2002 średnio 1 osoba pozostająca w gospodarstwie domowym spożywała ich o około 2,5 kg mniej.
Ponadto chętnie sięgamy po owoce miękkie – około 4,8 kg z dominująca tu truskawką, czy owoce pestkowe – 2,4 kg, a w omawianym okresie minionego roku najbardziej wzrosło spożycie jabłek, owoców miękkich czy gruszek, mniejsza była za to konsumpcja bananów, cytrusów wiśni, czereśni czy śliwek. Poza owocami świeżymi chętnie spożywamy soki – około 9,6 kg/osobę.
W przypadku warzyw i ich przetworów w minionym roku ze wspomnianej wielkości 59,5 kg około 51,6 kg stanowiła konsumpcja świeżych warzyw, a około 7,9 kg przetworów z dominującą tu kapustą kwaszoną – około 2,4 kg.
Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki – średnio 1 Polak spożył ich odpowiednio 9,8 kg oraz niecałe 7,1 kg. Sporym zainteresowaniem cieszą się także marchew i kapusta – po 6,3 kg czy cebula – 5,7 kg. Co ciekawe przez okres ostatnich 10 lat zdecydowanie więcej jemy pomidorów sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej kapusty, marchwi czy buraków.
W bieżącym, 2013 roku wstępnie ocenia się rodzimą produkcję owoców na około 3,6 mln ton z czego około 3,03 mln ton będą stanowiły owoce z drzew z dominującymi w polskiej produkcji jabłkami – 2,6 mln ton. Natomiast zbiory warzyw gruntowych szacowane są na około 4,45 mln ton w tym samej tylko kapusty zostanie zebrane prawdopodobnie około 1,12 mln ton. Na bardzo zbliżonym do ubiegłorocznego poziomie utrzyma się produkcja warzyw spod osłon z największą grupą produktową jakim są pomidory z wynikiem 510,0 tys. ton.
Opracowanie: Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA