Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek owoców i warzyw

Polskie gusta owocowo-warzywne

26.07.2013

Jak wynika z najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w minionym roku 1 statystyczny Polak w gospodarstwie domowym skonsumował 40,9 kg owoców oraz ich przetworów a także 59,5 kg warzyw i ich przetworów (z wyłączeniem ziemniaków).  

 

Tym samym od kilku lat obserwujmy spadek spożycia owoców i warzyw w naszym kraju – dla porównania jeszcze w roku 2002, czyli dziesięć lat wcześniej średnio 1 Polak pozostający w gospodarstwie domowym konsumował około 48,8 kg owoców i owoców przetworzonych oraz około 64,5 kg warzyw i przetworów warzywnych.

 

Wśród owoców największą popularnością cieszą się owoce z drzew oraz owoce

miękkie – ich łącznie spożywamy około 27 kg rocznie, przy czym tu pierwsze niekwestionowane miejsce zajmuje jabłko z wynikiem 15 kg, choć jeszcze 10 lat temu polska konsumpcja jabłka to około 24 kg. Na drugim miejscu wśród najchętniej spożywanych owoców znalazły się tzw. owoce południowe – czyli cytrusy oraz banany, których łącznie spożywamy około 12,2 kg, w tym niecałe 7,5 kg to cytrusy, a pozostała ilość to banany. W przypadku importowanych owoców południowych mamy do czynienia ze wzrostem zainteresowania wśród polskich konsumentów – w  roku 2002 średnio 1 osoba pozostająca w gospodarstwie domowym spożywała ich o około 2,5 kg mniej.

Ponadto chętnie sięgamy po owoce miękkie – około 4,8 kg z dominująca tu truskawką, czy owoce pestkowe – 2,4 kg, a w omawianym okresie minionego roku najbardziej wzrosło spożycie jabłek, owoców miękkich czy gruszek, mniejsza była za to konsumpcja bananów, cytrusów wiśni, czereśni czy śliwek. Poza owocami świeżymi chętnie spożywamy soki – około 9,6 kg/osobę.

 

W przypadku warzyw i ich przetworów w minionym roku ze wspomnianej wielkości 59,5 kg około 51,6 kg stanowiła konsumpcja świeżych warzyw, a około 7,9 kg przetworów z dominującą tu kapustą kwaszoną – około 2,4 kg.

Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki – średnio 1 Polak spożył ich odpowiednio 9,8 kg oraz niecałe 7,1 kg. Sporym zainteresowaniem cieszą się także marchew i kapusta – po 6,3 kg czy cebula – 5,7 kg. Co ciekawe przez okres ostatnich 10 lat zdecydowanie więcej jemy pomidorów sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej kapusty, marchwi czy buraków.

 

W bieżącym, 2013 roku wstępnie ocenia się rodzimą produkcję owoców na około 3,6 mln ton z czego około 3,03 mln ton będą stanowiły owoce z drzew z dominującymi w polskiej produkcji jabłkami – 2,6 mln ton. Natomiast zbiory warzyw gruntowych szacowane są na około 4,45 mln ton w tym samej tylko kapusty zostanie zebrane prawdopodobnie około 1,12 mln ton. Na bardzo zbliżonym do ubiegłorocznego poziomie utrzyma się produkcja warzyw spod osłon z największą grupą produktową jakim są pomidory z wynikiem 510,0 tys. ton.

 

Opracowanie: Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009