- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Handel zagraniczny margarynami w 2012 roku
W 2012 roku saldo obrotów handlowych w polskim handlu margarynami było tradycyjnie dodatnie i wyniosło 7,5 mln EUR wobec 41,3 mln Euro rok wcześniej. O pogorszeniu bilansu handlowego zadecydowała większa dynamika przyrostu wartości importu niż przyrostu eksportu. W 2012 roku wartość sprzedaży margaryn z Polski na rynki zagraniczne wyniosła 147,3 mln EUR, co oznacza 3% wzrost wobec poprzedniego roku. Jednocześnie wolumen eksportu wzrósł o około 6% do 135,6 tys. ton. Średnia wartość jednostkowa w eksporcie w poprzednim roku ukształtowała się na poziomie około 1087 EUR/t i była o 3% niższa w porównaniu z rokiem 2011. W zakupach margaryn z Polski przodowały Czechy (23% ilości), Niemcy (17%), Węgry (17%), Słowacja (9%) oraz Szwecja i Łotwa (po około 5%). Około 97% margaryn eksportu trafiło do państw Unii.
W 2012 roku import margaryn do Polski wyniósł 114,7 tys. ton za 139,8 mln EUR wobec 78,5 tys. ton za 102,1 mln Euro rok wcześniej. Przeciętna wartość jednostkowa w imporcie tych artykułów była na poziomie 1219 EUR/t wobec 1301 EUR/t rok wcześniej. W 2012 roku w stosunku do 2011 roku wartość zakupów margaryn na rynkach zagranicznych wzrosła o 37%, zaś ich wolumen zwiększył się o 46%. Największymi dostawcami margaryn na polski rynek były kraje członkowskie UE-27, w tym głównie Niemcy (57% ilości), Holandia oraz Czechy (po około 9%), Belgia oraz Szwecja (po około 8%). Ogółem z UE pochodziło około prawie 100% ilości margaryn z czego 88% z państw UE15.
Opracowanie: Witold Rodkiewicz FAMMU/FAPA