- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Rekordowy eksport polskich jabłek
W 2012 r. Polska wyeksportowała łącznie 1,25 mln ton świeżych owoców oraz niecałe 641 tys. ton świeżych warzyw i 47,7 tys. ton ziemniaków. Dla porównania rok wcześniej polski eksport świeżych produktów ogrodnictwa wyniósł odpowiednio – 776,3 tys. ton dla owoców świeżych, 591 tys. ton dla warzyw oraz nieco ponad 74 tys. ton ziemniaków. W 2012 r. na całkowita wielkość eksportu polskich owoców wzrosła wobec roku poprzedniego o niemal 40%, czyli o niecałe 450 tys. ton. Wynika to ze zwyżki w wysyłce jabłek, których w omawianym okresie wyeksportowaliśmy aż 951 tys. ton. Za wyeksportowane w minionym roku owoce polscy eksporterzy uzyskali sumę 616,8 mln euro, za warzywa – ponad 522 mln euro oraz za ziemniaki niecałe 5 mln euro.
W polskim eksporcie warzyw świeżych w minionym roku dominowały przede wszystkim pieczarki – niecałe 172 tys. ton, warzywa kapustne – ponad 150 tys. ton z dominującą białą i czerwoną kapustą – 55,1 tys. ton, a następnie warzywa cebulowe – niecałe 113 tys. ton, w tym prawie 112 tys. ton samej tylko cebuli, ponad 94 tys. ton pomidorów oraz warzywa korzeniowe z wynikiem ponad 43,6 tys. ton, w tym 25,3 tys. ton marchwi. W 2012 r. łączny wolumen eksportu świeżych warzyw do wszystkich państw Unii Europejskiej wyniósł 409,6 tys. ton wobec niecałych 366,7 tys. ton w 2011 r. Pozostałą ilość wyeksportowanych w 2012 r. polskich warzyw świeżych dostarczono do państw ugrupowania Wspólnoty Niepodległych Państw - ponad 226,5 tys. ton wobec 218,6 tys. ton rok wcześniej.
Ubiegłoroczny polski eksport zdominowały ponownie jabłka i to właśnie dzięki nim odnotowano tak dużą różnicę w stosunku do poprzedniorocznego wolumenu eksportu owoców – wysłaliśmy ich 951 tys. ton wobec 533,6 tys. ton w 2011 r., a polskie jabłka stanowiły prawie 76% całkowitego ubiegłorocznego wywozu owoców. Drugą co do wielkości wolumenu eksportu grupą produktową były pochodzące głównie z reeksportu owoce cytrusowe – ponad 82 tys. ton, z czego aż 78,5 tys. ton reeksportowaliśmy na rynki wschodnie. Ponadto spore ilości stanowiły wysłane za granicę polskie świeże owoce miękkie z niecałymi 56 tys. ton, owoce pestkowe – 63,5 tys. ton, a także banany – 19,5 tys. ton, winogrona – ponad 18,7 tys. ton i kiwi – 16 tys. ton. Najważniejszą grupą odbiorców polskich owoców były w minionym roku kraje ugrupowania Wspólnoty Niepodległych Państw, które w sumie sprowadziły o 38% większą, wręcz rekordową ilość 1042,8 tys. ton polskich owoców, a ich udział w całkowitym ubiegłorocznym eksporcie owoców z Polski wyniósł niecałe 83%.
W przypadku polskiego eksportu przetworów owocowo-warzywnych w 2012 r. wysłaliśmy poza granicę 755,1 tys. ton przetworzonych owoców za kwotę 1,14 mld euro oraz 786,2 tys. ton przetworzonych warzyw za sumę 588 mln euro. W obydwu przypadkach – zarówno wysyłki przetworów z owoców jak i warzyw odnotowano wzrost wolumenu eksportu wobec roku poprzedniego.
W 2012 r. najważniejsze w polskim eksporcie były jak co roku soki i koncentraty soków owocowych, a także owoce mrożone. W pierwszym przypadku eksport łącznie osiągnął wolumen 360,3 tys. ton, z czego aż ponad 274,5 tys. ton stanowił koncentrat soku jabłkowego. Natomiast owoców mrożonych wyeksportowaliśmy w omawianym okresie łącznie ponad 305 tys. ton, z czego najwięcej stanowiły mrożone wiśnie – ponad 88 tys. ton, truskawki – 69,6 tys. ton i maliny – niecałe 55,1 tys. ton. Pozostałą ilość stanowiły w minionym roku eksportowane owoce puszkowane – ponad 52,5 tys. ton oraz około 30 tys. ton dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty.
W eksporcie polskich warzyw przetworzonych dominowały podobnie jak w poprzednich latach mrożonki – niemal 392 tys. ton. Więcej niż przed rokiem wyeksportowaliśmy natomiast warzyw przetworzonych, zakonserwowanych, mrożonych – ponad 169,1 tys. ton, a w tej grupie zdecydowanie dominują frytki – z ubiegłorocznym wynikiem ponad 153,7 tys. ton. Ponadto w minionym roku wyeksportowaliśmy sporo więcej, bo aż 97,7 tys. ton warzyw puszkowanych oraz 41,1 tys. ton marynat i 29 tys. ton grzybów marynowanych z dominującą pieczarką.
Autor: FAMMU/FAPA na podstawie danych Ministerstwa Gospodarki, opracowanie własne