- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Postawmy na polskie jabłka
Celem projektu "Polskie Jabłka Wysokiej Jakości" realizowanego przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (TRSK) jest promocja polskich jabłek oraz sprzedaż owoców najlepszej jakości. Środki na realizację projektu pochodzą z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, zarządzanego przez Agencję Rynku Rolnego. W ramach projektu do sklepów trafiają owoce od najlepszych polskich producentów, oznaczone logo Jabłko Kontrolowane. Są to jabłka najwyższej jakości, ponieważ komisja przyznająca prawo do używania znaku nie tylko analizuje owoce pod względem ich walorów smakowych i dietetycznych oraz jakości zewnętrznej, ale również weryfikuje m.in. poprawność techniki ich uprawy.
Uczestniczący w programie sadownicy to najlepsi polscy producenci owoców, przywiązujący dużą uwagę do nowoczesnych, bezpiecznych dla środowiska i konsumentów metod produkcji i spełniający najwyższe unijne standardy (m.in. GLOBAL GAP i IP). Jabłka spełniające wymagania Global GAP są produkowane w zdrowym środowisku, a każde gospodarstwo spełnia kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. W sadach przeprowadzane jest regularne koszenie trawy, nawożenie, zwalczanie szkodników oraz przerzedzanie kwiatów lub zawiązków. Do projektu i sygnowania logo Jabłko Kontrolowane wytypowano cztery odmiany jabłek: Golden Delicious, Gala, Jonagold i Szampion. Wszystkie cechuje potwierdzona jakość, niska kaloryczność i wysokie walory dietetyczne. Projekt TRSK na celu promocję spożycia owoców najwyższej jakości oraz obalanie mitów, że jabłka chronione przed szkodnikami i chorobami są szkodliwe”.
„Jabłka kontrolowane” dzięki restrykcyjnym warunkom uprawy i przechowywania przez cały rok zachowują nie tylko walory zdrowotne, ale również smakują tak, jakby były zerwane prosto z drzewa.
Znak przyznawany jest jedynie owocom najwyższej jakości, które spełniają restrykcyjne normy jakości, mają odpowiednią wielkość, wybarwienie, jędrność miąższu i zawartość cukrów. Komisja przyznająca prawo do używania znaku nie tylko analizuje owoce pod względem ich walorów smakowych i dietetycznych oraz jakości zewnętrznej, ale przede wszystkim pod kątem braku zawartości substancji szkodliwych, czyli pozostałości po środkach ochrony roślin. Kupując je konsument ma pewność, że zawierają one prozdrowotne składniki i spełniają najwyższe światowe standardy. Za pomocą specjalnej naklejki, która jest jednocześnie potwierdzeniem – swojego rodzaju certyfikatem wysokiej jakości owoców, a zarazem niskiej ich kaloryczność i wybitnych walorów dietetycznych
Warto pamiętać, iż jabłka zawsze odgrywały ważną rolę w polskiej produkcji ogrodniczej, a w ostatnich latach stały się najważniejszym produktem eksportowym spośród wszystkich wysyłanych za granicę owoców i warzyw. W ostatnich latach, przy średniorocznej produkcji na poziomie 2,5-3,0 mln ton, ich udział w produkcji wszystkich owoców wynosił około 73%, a w przeliczeniu na 1 mieszkańca wolumen produkcji jabłek kształtował się na poziomie 65-80 kg (68-80% udział w łącznej konsumpcji owoców). Przy spożyciu na mieszkańca około 45 kg wszystkich owoców, udział jabłek to 15-16 kg. Od kilku lat owoce te są dostępne przez co najmniej 10 miesięcy w roku, a jabłko nawet najwyższej jakości, jest zdecydowanie tańsze od popularnych gatunków owoców południowych czy cytrusów sprowadzanych zza granicy. Ponad 50% jabłek deserowych (700-800 tys. ton) eksportuje się do różnych krajów.
Opracowanie: FAMMU/FAPA na podstawie TRSKN