- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
W 2011 roku UE wciąż pozostawała największym producentem mleka na świecie
Większość światowej produkcji mleka skoncentrowana jest na najbardziej sprzyjających obszarach: w Europie, obu Amerykach, Oceanii i południowo-wschodniej Azji.
Na światowym rynku mleczarskim odnaleźć można 5 głównych rodzajów mleka ze względu na jego pochodzenie. Jest to mleko krowie, bawole, owcze, kozie i wielbłądzie. Dominujący udział w światowej produkcji ma mleko krowie, które w latach 2000 – 2011 stanowiło 83,4% - 84,4% produkcji mleka na świecie, która według danych FAOstat osiągnęła poziom 727,05 mln ton w 2011 r. Wolumen produkcji mleka krowiego w 2011 ukształtował się na poziomie 606,66 mln ton. Jego udział w światowej produkcji mleka jednak maleje na rzecz mleka bawołów, które wytwarzane przede wszystkim w państwach południowej Azji - Indiach (ponad 2/3 łącznej ilości) i Pakistanie (ok. 25%).
W Europie wytwarza się ok. 30% mleka w skali światowej (29,62% w 2011 roku przy 215,37 mln ton). Udział tego regionu z roku na rok maleje, głównie ze względu na dynamiczny rozwój produkcji mleka w Azji.
Ponad 70% produkcji mleka w Europie przypada na kraje Unii Europejskiej, która traktowana jako jednolity rynek jest największym producentem mleka na świecie. w 2011 roku produkcja mleka w krajach Wspólnoty osiągnęła poziom 155,25 mln ton i stanowiła 21,35% produkcji światowej. Pod względem wielkości produkcji mleka w skali roku UE wyprzedza Indie (119,4 mln ton w 2011 roku) i USA (ponad 89 mln ton w 2011 roku).
Produkowane w Unii mleko pochodzi przede wszystkim od krów mlecznych. W latach 2000 – 2011 stanowiło ono od 96,6% do 96,9% produkcji mleka ogółem. Analizując produkcję mleka w poszczególnych krajach Wspólnoty,w latach 2000 – 2011 stanowiło zauważalna jest znaczna dominacja mleka krowiego nad pozostałymi jego typami, wyjątek stanowi jedynie Grecja, gdzie dużą rolę odgrywa mleko owcze, a także kozie.
Produkcja mleka krowiego jest silnie uzależniona od warunków klimatycznych (między innymi ilości opadów atmosferycznych oraz długości okresu wegetacji roślin). Najlepsze występują w państwach północnej i zachodniej Europy skąd pochodzi piątka największych producentów mleka w UE – Niemcy (30,3 mln ton), Francja (24,4 mln ton), Wielka Brytania (14,2 mln ton), Polska (12,4 mln ton) i Holandia (11,6 mln ton). Ich łączna produkcja stanowiła w 2011 roku ok. 62% ogółu wytworzonego w Unii Europejskiej mleka, wynosząc 150,16 mln ton.
Opracowanie: Adam Bugała FAMMU/FAPA