Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mleka i produktów mleczarskich

W 2011 roku UE wciąż pozostawała największym producentem mleka na świecie

07.02.2013

Większość światowej produkcji mleka skoncentrowana jest na najbardziej sprzyjających obszarach: w Europie, obu Amerykach, Oceanii i południowo-wschodniej Azji.

Na światowym rynku mleczarskim odnaleźć można 5 głównych rodzajów mleka ze względu na jego pochodzenie.  Jest to mleko krowie, bawole, owcze, kozie i wielbłądzie. Dominujący udział w światowej produkcji ma mleko krowie, które w latach 2000 – 2011 stanowiło 83,4% - 84,4% produkcji mleka na świecie, która według danych FAOstat osiągnęła poziom 727,05 mln ton w 2011 r. Wolumen produkcji mleka krowiego w 2011  ukształtował się na poziomie 606,66 mln ton. Jego udział w światowej produkcji mleka jednak maleje na rzecz mleka bawołów, które wytwarzane przede wszystkim w państwach południowej Azji - Indiach (ponad 2/3 łącznej ilości) i Pakistanie (ok. 25%).

W Europie wytwarza się ok. 30% mleka w skali światowej (29,62% w 2011 roku przy 215,37 mln ton). Udział tego regionu z roku na rok maleje, głównie ze względu na dynamiczny rozwój produkcji mleka w Azji.

Ponad 70% produkcji mleka w Europie przypada na kraje Unii Europejskiej, która traktowana jako jednolity rynek jest największym producentem mleka na świecie. w 2011 roku produkcja mleka w krajach Wspólnoty osiągnęła poziom 155,25 mln ton i stanowiła 21,35% produkcji światowej. Pod względem wielkości produkcji mleka w skali roku UE wyprzedza Indie (119,4 mln ton w 2011 roku) i USA (ponad 89 mln ton w 2011 roku).

Produkowane w Unii mleko pochodzi przede wszystkim od krów mlecznych. W latach 2000 – 2011 stanowiło ono od 96,6% do 96,9% produkcji mleka ogółem. Analizując produkcję mleka w poszczególnych krajach Wspólnoty,w latach 2000 – 2011 stanowiło  zauważalna jest znaczna dominacja mleka krowiego nad pozostałymi jego typami, wyjątek stanowi jedynie Grecja, gdzie dużą rolę odgrywa mleko owcze, a także kozie.

Produkcja mleka krowiego jest silnie uzależniona od warunków klimatycznych (między innymi ilości opadów atmosferycznych oraz długości okresu wegetacji roślin). Najlepsze występują w państwach północnej i zachodniej Europy skąd pochodzi piątka największych producentów mleka w UE – Niemcy (30,3 mln ton), Francja (24,4 mln ton), Wielka Brytania (14,2 mln ton), Polska (12,4 mln ton) i Holandia (11,6 mln ton). Ich łączna produkcja stanowiła w 2011 roku ok. 62% ogółu wytworzonego w Unii Europejskiej mleka, wynosząc 150,16 mln ton.

Opracowanie: Adam Bugała FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009