- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Francja liderem w unijnej produkcji i eksporcie zbóż
W sezonie 2012/13 Unia Europejska odnotowała ok. 5% spadek produkcji zbóż w porównaniu z poprzednim sezonem. Było to skutkiem niekorzystnego przebiegu warunków pogodowych w niektórych rejonach kontynentu europejskiego (susza dotknęła południe i wschód Europy, z kolei niektóre kraje północy ucierpiały z powodu nadmiernych opadów). Jednak nie wszystkie kraje miały powody do narzekań. Jednym z takich wyjątków była Francja, plasująca się na pierwszej pozycji w unijnej produkcji i eksporcie zbóż.
Według Coceral, w 2012 r. Francja zebrała 67,9 mln ton zbóż ogółem, tj. o 7% więcej niż sezon wcześniej. To stanowi blisko jedną czwartą unijnej produkcji, szacowanej na 272,4 mln ton. Dopisała przede wszystkim pszenica zwyczajna. Ubiegłoroczne zbiory tego gatunku wyniosły aż 35,8 mln ton wobec 34 mln ton w poprzednim sezonie. Daje to Francji 29% udział w unijnej produkcji pszenicy miękkiej w 2012 roku. Ale nie tylko w przypadku pszenicy francuscy rolnicy mogli cieszyć się urodzajem. Obrodziły także w większości pozostałe gatunki, a zwłaszcza jęczmień – 11,3 mln ton wobec 8,8 mln ton w 2011 roku. Większe zbiory odnotowano także w przypadku pszenicy durum i pszenżyta. Zbiory kukurydzy były zaś tylko nieznacznie mniejsze niż sezon wcześniej. Na tle Unii francuskie zbiory kukurydzy wyglądają imponująco – 15,4 mln ton. Daje to Francji 28% udział w unijnej produkcji tego gatunku w 2012 roku.
Wysokie ceny światowe zbóż są silną zachętą do eksportu pszenicy. Przyczynia się do tego przede wszystkim napięty światowy bilans zbożowy w bieżącym sezonie oraz osłabienie konkurencyjności ze strony dostawców z basenu Morza Czarnego. Tę wyjątkowo korzystną sytuację w eksporcie wykorzystują również francuscy eksporterzy.
Według danych francuskich służb celnych, w pierwszych pięciu miesiącach sezonu Francja wyeksportowała 6,15 mln ton pszenicy zwyczajnej, w tym 3,5 mln ton poza obszar Wspólnoty. Z krajów trzecich największymi odbiorcami francuskiej pszenicy pozostają niektóre kraje północnej Afryki, a zwłaszcza Algieria – z importem 1,7 mln ton, a także Maroko i Egipt. Poza tym znaczącymi kierunkami eksportowym są kraje tzw. „czarnej” Afryki – (Kamerun, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kongo, Senegal, Ghana, Gabon) oraz Bliski Wschód. Z krajów dalej położonych należy odnotować sprzedaż do Kuby – 197 tys. ton.
W strukturze geograficznej francuskiego eksportu pszenicy wewnątrz UE największe udziały przypadają następującym odbiorcom: Belgii, Włochom, Holandii, Hiszpanii, Portugalii, Wielkiej Brytanii oraz Niemcom.
W pierwszych pięciu miesiącach sezonu francuski eksport kukurydzy osiągnął 2,59 mln ton, z czego 2,39 mln ton trafiło na rynki krajów UE. Największe ilości zostały wysłane do Hiszpanii, Holandii, Belgii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch oraz Irlandii. Wśród odbiorców z krajów trzecich największe ilości francuskiej kukurydzy zakupiła Korea Południowa oraz Norwegia.
W rozpatrywanym okresie eksport jęczmienia z Francji wyniósł 2,16 mln ton, w tym 1,38 mln ton trafiło na rynki Unii Europejskiej. Do największych odbiorców francuskiego jęczmienia z krajów członkowskich należą kraje Beneluksu (Belgia, Holandia), Austria oraz Włochy.
Opracowała: Maria Kosewska – FAMMU/FAPA