Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Komisja Europejska przedstawiła nowe prognozy dla unijnego rynku mięsa w 2012 oraz 2013 roku

24.10.2012

Według raportu Komisji Europejskiej z września br. spadkowy trend w produkcji mięsa we Wspólnocie prognozowany na br. utrzyma się także w 2013 roku. Największe spadki będą dotyczyć wołowiny, mięsa owczego i koziego, a także wieprzowiny. Wzrostu produkcji można oczekiwać tylko w przypadku drobiu. W 2012 oraz w 2013 roku zarówno na rynku światowym, jak i unijnym przewidywane są mniejsze dostawy mięsa. Spowolnienie gospodarcze w UE oraz wysoka stopa bezrobocia powodują, że konsumenci wybierają tańszą żywność, w tym tańsze mięso. Ponadto dodatkowym problemem, który wpływa negatywnie na sektor mięsa, są rosnące koszty pasz spowodowane suszą w wielu regionach świata, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Pomimo tego, Komisja prognozuje, że łączna produkcja mięsa netto w Unii w 2012 roku zmniejszy się w niewielkim stopniu, bo o 0,6% do 44 mln 170 tys. ton. Znaczny spadek będzie dotyczył sektora wołowiny (o 4,8% do 7 mln 661 tys. ton). Dla porównania produkcja wieprzowiny w bieżącym roku obniży się nieznacznie (o 0,4% do 22 mln 951 tys. ton). Zniżkowy trend produkcji dotyczyć będzie także mięsa owczego i koziego (o 1,6% do 954 tys. ton). Jedynie w przypadku mięsa drobiowego odnotowane będą wzrosty (o 1,9% do 12 mln 603 tys. ton) w porównaniu do 2011 roku.

Wzrost kosztów pasz będzie negatywnie wpływał na poziom produkcji także w 2013 roku. Komisja Europejska prognozuje, że tendencja spadkowa się utrzyma, a całkowita produkcja zmniejszy się o 1,3% do 43 mln 588 tys. ton. Największy spadek produkcji będzie dotyczył mięsa wieprzowego. Produkcja tego gatunku mięsa może obniżyć się aż o 3,2% do 22 mln 222 tys. ton. Będzie to wynik nie tylko wzrostu kosztów pasz, ale również wejścia w życie od 1 stycznia 2013 roku w Unii nowych przepisów dotyczących dobrostanu dla świń. W 2013 roku zmniejszy się także produkcja mięsa owczego i koziego (o 1,5% do 940 tys. ton) oraz wołowiny (o 0,5% do 7 mln 626 tys. ton). Dalszego wzrostu produkcji można oczekiwać jedynie w przypadku mięsa drobiowego. Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 produkcja tego gatunku mięsa zwiększy się prawdopodobnie o 1,6% do 12 mln 800 tys. ton.

Mniejsza podaż mięsa na rynku światowym w 2012 roku, wraz z mniejszym zapotrzebowaniem na mięso w UE oraz słabszym euro będą skutkowały spadkiem przywozu mięsa do Wspólnoty o 4,8% (do 1 mln 279 tys. ton) w porównaniu z rokiem ubiegłym. Obniży się także eksport mięsa z UE, o 1,3% do 3 mln 759 tys. ton. Import ma wzrosnąć w 2013 roku, o 1,1% do 1 mln 294 tys. ton. W przypadku eksportu można oczekiwać znacznego spadku, na poziomie 8,7% do 3 mln 432 tys. ton.

Ze względu na wysoki poziom cen oraz kryzys ekonomiczny spożycie mięsa ogółem w Unii obniży się zarówno w 2012 roku, jak i w 2013 roku (o 6%). W 2012 roku wyniesie ono 41 mln 690 tys. ton, a w 2013 roku 41 mln 449 tys. ton.

Opracował: Paweł Kostrzyński FAMMU/FAPA 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009