- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Maleje ilość gospodarstw mleczarskich w Hiszpanii, rośnie produkcja
W ciągu ostatniego roku ponad 500 gospodarstw zajmujących się produkcją mleczarską w Galicji w Hiszpanii zawiesiło swoją działalność z powodu kryzysu gospodarczego. Przeciętnie w regionie tym upada około 12 farm mlecznych tygodniowo. Jak pokazują najnowsze dane "La Voz de Galicia" ("Głos Galicji") w ciągu 10 ostatnich lat liczba gospodarstw mleczarskich w Galicji zmniejszyła się trzykrotnie do 10 648. Większość upadłości odnotowanych od 2000 roku spowodowana była niewypłacalnością małych gospodarstw rodzinnych. Ponad 10 tys. farm, które jeszcze funkcjonują boryka się obecnie z poważnymi problemami finansowymi.
Średnia cena za litr mleka, jaką obecnie otrzymują mieszkańcy Galicji wynosi 0,285 EUR, czyli o ok. 0,02 EUR – 0,03 EUR mniej niż średnia krajowa w Hiszpanii.
Co ciekawe, analizując rozwój gospodarstw mleczarskich w Hiszpanii w ostatniej dekadzie zauważalne są znaczne spadki ich ilości, które w okresie kryzysu są jednak łagodniejsze. Spadek wiąże się z naturalnym procesem koncentracji, natomiast spowolnienie tego procesu w okresie kryzysu związane jest z bezrobociem miejskim. Polega ono na tym, że młodzi ludzie, którzy mają problemy ze znalezieniem pracy w mieście, powracają do gospodarstw.
Pomimo zmniejszającej się ilości gospodarstw mleczarskich w Hiszpanii, w bieżącym roku produkcja mleczarska w tym kraju wciąż się rozwija. Według szacunków Komisji Europejskiej w ciągu pięciu pierwszych miesięcy 2012 roku, w kraju tym wytworzono o 2,8% więcej mleka niż w analogicznym okresie 2011 r. (ok. 2,6 mln ton). Odnotowano również znaczący wzrost produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) i w okresie od stycznia do maja 2012 roku wytworzono 10,8 tys. ton tego przetworu mlecznego (wobec 4,8 tys. ton w podobnym przedziale czasowym 2011 r.). Zaobserwowano także zwyżkę w produkcji mleka skoncentrowanego (+63,6% do 21,4 tys. ton), śmietany (+26,5% do 75,5 tys. ton) i serów (+5,6% do 55,5 tys. ton) . W przypadku pitnego mleka, masła i pełnotłustego mleka w proszku (PMP) odnotowano zniżki.
Hiszpania jest obecnie piątym pod względem ilości wytwarzanego mleka krajem w Unii Europejskiej. Wyprzedzają ją tylko Niemcy, Francja, Holandia, Włochy i Polska. Produkcja mleka z tego kraju stanowi ok. 4,3% produkcji całej UE.
Opracował: Adam Bugała FAMMU/FAPA