- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Nowe zasady zapobiegania zanieczyszczeniom w paszach
Kryzys wywołany obecnością zanieczyszczeń dioksynami w paszach w Niemczech na przełomie 2010/11 roku (f-a Harles & Jentzsch produkująca pasze od miesięcy wiedziała, że jej karma jest skażona dioksynami, pomimo to ją sprzedawała) spowodował mobilizację państw członkowskich w celu wprowadzenia zmian prawnych w sektorze aby zapobiec podobnym sytuacjom w przyszłości. Jeszcze w styczniu 2011 roku na posiedzeniu Ministrów Rolnictwa państw członkowskich UE przedstawiciel Komisji Europejskiej - komisarz ds. zdrowia John Dalli poinformował o przygotowywanym planie nowych regulacji prawnych. Projekt Komisji zawierał cztery główne punkty. Państwa członkowskie w większości pozytywnie odniosły się do propozycji Komisji. W październiku 2011 r. Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt –SCoFCACH zaaprobowano cztery punkty projektu KE:
- obowiązkowy system rejestracji i koncesjonowania zakładów produkujących tłuszcze dla przemysłu paszowego;
- bardziej restryktywne oddzielenie procesu produkcji tłuszczów paszowych od przemysłowych;
- rygorystyczny monitoring i wymogi w zakresie pobierania próbek tłuszczów przeznaczonych dla przemysłu paszowego (pierwszy podmiot umieszczający produkt na rynku ma ponosić odpowiedzialność);
- obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne, które wykonują badania na obecność dioksyn.
Ostatecznie w marcu br. Komisja dokonała zmian prawnych, które wejdą w życie od 16 września br. Rozporządzeniem WE/225/2012 z dnia 15 marca br. KE zmieniła wcześniejszy akt prawny (załącznik II rozporządzenia WE/183/2005) w odniesieniu do zatwierdzania zakładów wprowadzających do obrotu produkty przeznaczone na paszę uzyskane z olejów roślinnych i tłuszczów mieszanych, a także w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących produkcji, przechowywania, transportu i badania na obecność dioksan olejów, tłuszczów oraz uzyskanych z nich produktów. Laboratoria przeprowadzające badania pod kątem obecności dioksyn zostały zobligowane do zgłaszania wyników przekraczających maksymalną bezpieczną zawartość określoną rozporządzeniem WE/32/2002 nie tylko podmiotowi działającemu na rynku pasz, ale również właściwemu organowi. Największe zmiany (w rozporządzeniu) dotyczą rozdziału Kontrola Jakości w której dodano sekcję: „Monitorowanie Poziomu Dioksyn”, gdzie uwzględniono kontrole przemysłu chemicznego i biodiesla oraz zakłady mieszania tłuszczów.
Autor: Witold Rodkiewicz FAMMU/FAPA