Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek zbóż, roślin oleistych i wysokobiałkowych

Nowe zasady zapobiegania zanieczyszczeniom w paszach

10.05.2012

Kryzys wywołany obecnością zanieczyszczeń dioksynami w paszach w Niemczech na przełomie 2010/11 roku (f-a Harles & Jentzsch produkująca pasze od miesięcy wiedziała, że jej karma jest skażona dioksynami, pomimo to ją sprzedawała) spowodował mobilizację państw członkowskich w celu wprowadzenia zmian prawnych w sektorze aby zapobiec podobnym sytuacjom w przyszłości. Jeszcze w styczniu 2011 roku na posiedzeniu Ministrów Rolnictwa państw członkowskich UE przedstawiciel Komisji Europejskiej - komisarz ds. zdrowia John Dalli poinformował o przygotowywanym planie nowych regulacji prawnych. Projekt Komisji zawierał cztery główne punkty. Państwa członkowskie w większości pozytywnie odniosły się do propozycji Komisji. W październiku 2011 r. Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt –SCoFCACH zaaprobowano cztery punkty projektu KE:

  • obowiązkowy system rejestracji i koncesjonowania zakładów produkujących tłuszcze dla przemysłu paszowego;
  • bardziej restryktywne oddzielenie procesu produkcji tłuszczów paszowych od przemysłowych;
  • rygorystyczny monitoring i wymogi w zakresie pobierania próbek tłuszczów przeznaczonych dla przemysłu paszowego (pierwszy podmiot umieszczający produkt na rynku ma ponosić odpowiedzialność);
  • obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne, które wykonują badania na obecność dioksyn.

Ostatecznie w marcu br. Komisja dokonała zmian prawnych, które wejdą w życie od 16 września br. Rozporządzeniem WE/225/2012 z dnia 15 marca br. KE zmieniła wcześniejszy akt prawny (załącznik II rozporządzenia WE/183/2005) w odniesieniu do zatwierdzania zakładów wprowadzających do obrotu produkty przeznaczone na paszę uzyskane z olejów roślinnych i tłuszczów mieszanych, a także w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących produkcji, przechowywania, transportu i badania na obecność dioksan olejów, tłuszczów oraz uzyskanych z nich produktów. Laboratoria przeprowadzające badania pod kątem obecności dioksyn zostały zobligowane do zgłaszania wyników przekraczających maksymalną bezpieczną zawartość określoną rozporządzeniem WE/32/2002 nie tylko podmiotowi działającemu na rynku pasz, ale również właściwemu organowi. Największe zmiany (w rozporządzeniu) dotyczą rozdziału Kontrola Jakości w której dodano sekcję: „Monitorowanie Poziomu Dioksyn”, gdzie uwzględniono kontrole przemysłu chemicznego i biodiesla oraz zakłady mieszania tłuszczów.

Autor: Witold Rodkiewicz FAMMU/FAPA

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009