- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Eksport ziarna zbóż z Polski w 2011 r.
W 2011 r. eksport ziarna z Polski znacząco zmniejszył się w stosunku do poprzedniego roku, ale tylko w ujęciu ilościowym – z 2071 tys. ton do 1512 tys. ton. Wzrosła natomiast wartość sprzedaży – z 318,4 mln EUR do 344,2 mln EUR.
Najwyższy udział w strukturze eksportu ziarna zbóż miała pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (55% w ujęciu ilościowym i 58% wartościowo). Drugie miejsce przypadło kukurydzy - 20% w ujęciu ilościowym i 18% w ujęciu wartościowym. Na trzeciej pozycji w sprzedaży znalazł się jęczmień – 8% ilościowo i 7% wartościowo. Wywóz żyta wynosił 6% wartościowo i 7% w ujęciu ilościowym.
W strukturze geograficznej eksportu pszenicy (łącznie z mieszankami żyta i pszenicy) największy udział przypadał Niemcom – 75%. Znacznie mniejsze ilości zostały zaimportowane przez pozostałych odbiorców: Arabię Saudyjską (7%), Holandię (6%), Portugalię (2%), Irlandię (2%), Szwecję (2%), Francję, Danię, Norwegię, Hiszpanię, Belgię, Słowację i Litwę – po ok. 1%.
Tradycyjnie największym importerem polskiego żyta są Niemcy. W 2011 r. aż 84% wolumenu eksportu tego gatunku trafiła właśnie na niemiecki rynek. Znacznie mniejsze ilości zostały wyeksportowane do: Finlandii (4%), Słowacji (3%), Holandii (3%), Czech (3%) i i do Austrii (1%).
Wśród odbiorców kukurydzy z Polski również dominowały Niemcy – 65% sprzedanej ilości. Znaczne ilości wyeksportowano poza tym: do Holandii (13%), Portugalii (6%), Irlandii (6%), na Litwę (3%) i Węgry (2%).
Najwięcej jęczmienia sprzedaliśmy do następujących krajów: Niemiec (75%), Holandii (15%), Włoch (4%), Hiszpanii (3%) oraz na Litwę (2%).
Autor: Maria Kosewska – FAMMU/FAPA