Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek owoców i warzyw

Program „Owoce w szkole”

19.01.2012

Program „Owoce w szkole” jest programem ogólnoeuropejskim, zapoczątkowanym w roku szkolnym 2009/2010. Celem nadrzędnym tej inicjatywy jest walka z otyłością wśród unijnych, najmłodszych uczniów oraz zachęcenie ich do spożywania owoców i warzyw. Ponadto program ma przeciwdziałać wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowane nieodpowiednią dietą. Jak pokazują najnowsze statystyki, we wszystkich krajach UE na nadwagę cierpi około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich cierpi już na otyłość. Podstawowym celem programu jest wzrost udziału owoców i warzyw w dziecięcej diecie oraz ukształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Do najważniejszych celów programu należy zaliczyć:

  • długoterminową zmianę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe
  • propagowanie zdrowej diety, a przez to przeciwdziałanie otyłości, cukrzycy i innym chorobom wynikającym z ubogiej i nieprawidłowej diety
  • zachęcenie młodych konsumentów do spożywania owoców i warzyw oraz odwrócenie spadkowej tendencji w konsumpcji owoców i warzyw. W przypadku Polski program ma szczególnie pomóc w odwróceniu spadkowej tendencji konsumpcji świeżych owoców i warzyw, która od lat pozostaje na bardzo niskim w porównaniu do pozostałych państw unijnych poziomie.
  • kształtowanie wśród dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw.

W Polsce program ten realizowany jest obecnie na podstawie „Strategii Krajowej wdrożenia w RP programu „Owoce w szkole” w latach szkolnych 2010/2011 – 2012/2013”. Wspomniany program obowiązuje przez trzy kolejne lata szkolne – czyli rok szkolny 2010/2011, 2011/2012 oraz 212/2013 w okresie od 1 sierpnia 2010 roku do dnia 31 lipca 2013 roku. Swoim zasięgiem obejmuje wszystkie dzieci w klasach I-III szkół podstawowych - to jest dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Łączny roczny budżet przeznaczony na wsparcie programu to suma 12 297 064 EUR, przy czym z tej wielkości 9 222 800 EUR to kwota dofinansowana z unijnego budżetu, a  pozostałe 3 074 264 EUR z budżetu polskiego (przy czym program w całej tej kwocie finansuje państwo, nie współfinansują go rodzice dzieci objętych programem).

W bieżącym roku szkolnym łączna grupa dzieci biorących udział programie to 1 234 689 osób.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się między innymi:

  • świeże owoce: jabłka (porcja ok. 150g), gruszki (porcja ok. 150g) oraz truskawki (porcja ok. 100g)
  • świeże warzywa: marchew (porcja ok. 60g), papryka słodka (porcja ok. 60g) oraz rzodkiewki (porcja ok. 60g)
  • soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne (porcja 0,2 l-0,33 l).

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje każdorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego, a dzieci uczestniczące w programie otrzymują owoce i warzywa nieodpłatnie. W obecnym, I semestrze roku szkolnego 2011/2012, dzieci będą otrzymywały - przez okres 9 wybranych tygodni - łącznie 18 porcji owoców i warzyw, to jest 2 razy w tygodniu.

Autor: FAMMU/FAPA

Słowa kluczowe : owoce


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009