- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Program „Owoce w szkole”
Program „Owoce w szkole” jest programem ogólnoeuropejskim, zapoczątkowanym w roku szkolnym 2009/2010. Celem nadrzędnym tej inicjatywy jest walka z otyłością wśród unijnych, najmłodszych uczniów oraz zachęcenie ich do spożywania owoców i warzyw. Ponadto program ma przeciwdziałać wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowane nieodpowiednią dietą. Jak pokazują najnowsze statystyki, we wszystkich krajach UE na nadwagę cierpi około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich cierpi już na otyłość. Podstawowym celem programu jest wzrost udziału owoców i warzyw w dziecięcej diecie oraz ukształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Do najważniejszych celów programu należy zaliczyć:
- długoterminową zmianę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe
- propagowanie zdrowej diety, a przez to przeciwdziałanie otyłości, cukrzycy i innym chorobom wynikającym z ubogiej i nieprawidłowej diety
- zachęcenie młodych konsumentów do spożywania owoców i warzyw oraz odwrócenie spadkowej tendencji w konsumpcji owoców i warzyw. W przypadku Polski program ma szczególnie pomóc w odwróceniu spadkowej tendencji konsumpcji świeżych owoców i warzyw, która od lat pozostaje na bardzo niskim w porównaniu do pozostałych państw unijnych poziomie.
- kształtowanie wśród dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw.
W Polsce program ten realizowany jest obecnie na podstawie „Strategii Krajowej wdrożenia w RP programu „Owoce w szkole” w latach szkolnych 2010/2011 – 2012/2013”. Wspomniany program obowiązuje przez trzy kolejne lata szkolne – czyli rok szkolny 2010/2011, 2011/2012 oraz 212/2013 w okresie od 1 sierpnia 2010 roku do dnia 31 lipca 2013 roku. Swoim zasięgiem obejmuje wszystkie dzieci w klasach I-III szkół podstawowych - to jest dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Łączny roczny budżet przeznaczony na wsparcie programu to suma 12 297 064 EUR, przy czym z tej wielkości 9 222 800 EUR to kwota dofinansowana z unijnego budżetu, a pozostałe 3 074 264 EUR z budżetu polskiego (przy czym program w całej tej kwocie finansuje państwo, nie współfinansują go rodzice dzieci objętych programem).
W bieżącym roku szkolnym łączna grupa dzieci biorących udział programie to 1 234 689 osób.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się między innymi:
- świeże owoce: jabłka (porcja ok. 150g), gruszki (porcja ok. 150g) oraz truskawki (porcja ok. 100g)
- świeże warzywa: marchew (porcja ok. 60g), papryka słodka (porcja ok. 60g) oraz rzodkiewki (porcja ok. 60g)
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne (porcja 0,2 l-0,33 l).
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje każdorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego, a dzieci uczestniczące w programie otrzymują owoce i warzywa nieodpłatnie. W obecnym, I semestrze roku szkolnego 2011/2012, dzieci będą otrzymywały - przez okres 9 wybranych tygodni - łącznie 18 porcji owoców i warzyw, to jest 2 razy w tygodniu.
Autor: FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : owoce