- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Komisja Europejska zwiększa budżet programu „Owoce i warzywa w szkole”
Zgodnie z przyjętymi założeniami reformy WPR do 2020 r., w sezonie 2014/2015 znacznie wzrośnie kwota, którą Komisja Europejska przeznaczy na wsparcie programu „Owoce i warzywa w szkole”. W roku szkolnym 2014/2015 planuje się wydatkowanie w krajach członkowskich kwoty 150 mln Eur w ramach tego programu. Będzie to o 60 mln Eur więcej niż w sezonie 2012/2013.
Największymi beneficjentami tego programu będą Niemcy (22,8 mln Eur), następnie Polska (20,5 mln Eur), dalej Francja (15 mln Eur), Hiszpania (10,7 mln Eur), Rumunia (6,8 mln Eur), Czechy (5,4 mln Eur), Holandia (5,4 mln Eur), Węgry (5,4 mln Eur). Nowością w roku szkolnym 2014/2015 będzie możliwość finansowania działań edukacyjnych w ramach programu „Owoce i warzywa w szkole”, które we wcześniejszych programach nie mogły być finansowane ze środków unijnych. Ponadto w nowym programie na rok szkolny 2014/2015 zwiększy się współfinansowanie z budżetu UE, które wyniesie 75%-90% (z 50%-75%). Dla Polski współfinansowanie programu „Owoce i warzywa w szkole” z budżetu UE wyniesie 88% (12% z budżetu krajowego).
Celem programu jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych u dzieci (zwiększenie udziału owoców oraz warzyw w ich codziennej diecie), a także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach. W ramach programu dzieciom udostępniane są bezpłatnie świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), świeże warzywa (marchew, rzodkiewka, papryka słodka) oraz soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W całej UE w roku szkolnym 2012/2013 ponad 8,6 mln dzieci otrzymało owoce i warzywa w szkole (tj. o 6% więcej niż w sezonie 2011/2012). Także z roku na rok rośnie zainteresowanie programem wśród beneficjentów (szkoły). W Polsce od początku realizacji tego programu czyli od 2009 r. liczba dzieci otrzymujących owoce i warzywa wzrosła trzykrotnie z 300 tys. do ponad 960 tys. (ponad 83% grupy docelowej uczniów objętych jest programem), a liczba uczestniczących w nim szkół - czterokrotnie - z ok. 2,5 tys. do ok. 10,6 tys.