- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Więcej żywności lokalnej w szkołach
Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego 14 kwietnia 2015 r. debatowała nad nową propozycją programu dostarczania do szkół owoców, warzyw i mleka. Według opinii członków Komisji istnieje konieczność zwiększenia promocji zdrowego żywienia i konsumpcji lokalnej żywności wśród dzieci. Komisja poparła połączenie dwóch oddzielnie funkcjonujących programów „Owoce w szkole” i „Mleko w szkole” w jeden nowy program, który pod hasłem „Odżywiaj się zdrowo i czuj się dobrze” promowałby wśród dzieci zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa i mleko, a także zwracał uwagę dzieci na pochodzenie żywności i rolnictwo.
Zgodnie z analizą przedstawioną przez Komisję Europejską genezą działań podejmowanych w tym zakresie był utrzymujący się spadek spożycia owoców, warzyw i produktów mlecznych wśród dzieci. Ponadto dotychczas realizowane programy szkolne mimo wspólnego celu, jakim jest promowanie spożycia ww. produktów wśród dzieci, działały na różnych zasadach finansowych i organizacyjnych oraz dysponowały odmiennymi narzędziami.
Zgodnie z propozycją Komisji Europejskiej ustanowione zostaną wspólne ramy finansowe i prawne określające zasady udostępniania dzieciom świeżych owoców i warzyw oraz mleka. Proponuje się też, aby dystrybucji produktów towarzyszyły wzmocnione działania edukacyjne mające poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych i zagadnień pokrewnych.
Komisja Europejska zaplanowała, iż budżet programu będzie wynosił 230 mln EUR na rok szkolny, z czego 150 mln EUR zostanie przeznaczonych na owoce i warzywa, a 80 mln EUR na mleko. Ze środków tych finansowane byłoby udostępnianie produktów, działania edukacyjne oraz promocja programu, jego monitoring i ocena. Komisja Rolnictwa zaproponowała zwiększenie budżetu rocznego na mleko o 20 mln EUR do 100 mln EUR. Ostateczna wersja programu będzie rozpatrywana na plenarnej sesji Parlamentu Europejskiego 27 maja br.
Obecnie w programie „Mleko w szkole” uczestniczą wszystkie kraje UE, zaś w programie „Owoce w szkole” bierze udział 25 krajów członkowskich. Polska aktywnie uczestniczy w realizacji obu programów. Od roku szkolnego 2007/2008 nasz kraj jest liderem w realizacji programu „Mleko w szkole”, a ilość mleka i jego przetworów dostarczanych do placówek oświatowych jest nawet większa niż w krajach starej Unii, gdzie program jest realizowany od ponad 20 lat. Polska pozyskuje też duże środki z UE na finansowanie programu „Owoce w szkole”, który od roku szkolnego 2014/2015 przyjął nazwę „Owoce i warzywa w szkole”.