- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2015/16
W sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) przewiduje się 2,8% wzrost produkcji 7 podstawowych śrut oleistych (sojowa, rzepakowa, słonecznikowa, z orzechów ziemnych, bawełniana, palmowa, z kopry) wraz mączką rybną na świecie do 306,7 mln, czyli 8,2 mln ton więcej w porównaniu z rokiem gospodarczym 2014/15. Wbrew niewielkiemu spadkowi produkcji soi w sezonie 2015/16, dzięki wzrostowi jej przerobu, wytwarzanie samej śruty sojowej wzrośnie o 11,7 mln ton do rekordowego poziomu 216,1 mln ton. Na skutek spadku globalnej produkcji rzepaku (z 67,5 do około 64 mln ton) jego przerób spadnie, co zaowocuje spadkiem produkcji śruty rzepakowej o 4,2% do 35,9, mln ton. Przewiduje się 11,1% spadek produkcji śruty bawełnianej do poziomu 18,4 mln ton. Produkcja śruty słonecznikowej wzrośnie o 1,4% do 16,8 mln ton przy perspektywie globalnego niewielkiego wzrostu produkcji słonecznika (do 41,5 mln ton). Produkcji śruty arachidowej powinna wzrosnąć o 1,2% do 5,2 mln ton. Po niezbyt produktywnym sezonie 2014/15, w sezonie 2015/16 zapowiada się 0,2% spadek produkcji mączki rybnej do 4,46 mln ton. Wzrost poziomu produkcji śruty sojowej skutkował jej tanieniem jesienią zeszłego roku oraz do stycznia 2016 roku. Przyczyniały się do tego również obawy o stan światowej gospodarki oraz perspektywy globalnego spożycia śrut. Niewykluczone, że ten trend się utrzyma, jakkolwiek może zostać spowolniony.
Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA