- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2015/16
W sezonie 2015/16 globalna produkcja śrut oleistych prognozowana jest na 329,3 mln ton, tj. o około 3% (8,8 mln ton) więcej w porównaniu z ubiegłym rokiem gospodarczym. Wzrost poziomu tłoczenia soi będzie odpowiedzią na jej obfitą podaż, co wynika z wysokich, ale mniejszych niż rok wcześniej zbiorów połączoną ze spadkiem podaży śruty bawełnianej i rzepakowej. W sezonie 2015/16 zapotrzebowanie na komponenty paszowe pochodzenia roślinnego wzrośnie praktycznie u wszystkich najważniejszych konsumentów w różnych rejonach świata. Przyrosty odnotują najwięksi konsumenci śrut jak UE28, USA, Brazylia. Wzrosty zapowiadają się w państwach Azji (szczególnie w Chinach, Indiach, Iranie, Tajlandii, Japonii, Korei Południowej, Filipinach, Indonezji, Malezji na Tajwanie). Zwyżka spożycia nastąpi też w Rosji, na Ukrainie, Afryce Płn., Meksyku, Kanadzie, i Argentynie. Ostatecznie stopień zapotrzebowania będzie zależeć od kondycji ekonomicznej w różnych rejonach świata. Największe znaczenie w światowej produkcji śrut oleistych ma śruta sojowa, stanowiąc 65% produkcji w skali świata. Kolejne miejsca zajmują: śruta rzepakowa – 11% udział, śruta bawełniana - 6%, śruta słonecznikowa oraz gluten kukurydziany – po 5%. Mniejszy udział w światowej produkcji mają śruta palmowa (3%), arachidowa (2%) oraz z zarodków kukurydzy (1%). W globalnej podaży pozostałe śruty odgrywają mniejszą rolę. W sezonie 2015/16 zwiększy się produkcja większości śrut oleistych poza bawełnianą oraz rzepakową. Największy, bo 5,6% przyrost produkcji dotyczy śrutu sojowej oraz mniej znaczącej śruty palmowej (wzrost o 4,9%). Prognozowany przyrost światowej produkcji śrut będzie wynikiem rekordowego przerobu 10 nasion oleistych.
Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA