- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Amerykańscy uczniowie będą jeść zdrowiej?
Władze ograniczyły zawartość soli, tłuszczu i cukru w produktach sprzedawanych w amerykańskich szkołach. Decyzja ma poprawić zdrowie uczniów i uchronić ich przed otyłością.
Władze federalne w USA ograniczyły zgodnie z zaleceniami tamtejszego ministerstwa rolnictwa kaloryczność posiłków wydanych w szkołach. Regulacje obejmą około 50 milionów uczniów w ponad 100 tysiącach amerykańskich szkół, które korzystają z federalnego programu posiłkowego. Ograniczenia będą dotyczyć sprzedaży żywności i napojów w szkołach podczas dnia, nie obejmą imprez sportowych i wydarzeń organizowanych na terenie szkół poza godzinami zajęć.
Sprzedawana w szkołach żywność będzie musiała spełniać określone wymogi. Przede wszystkim w każdej porcji muszą znaleźć się owoce, warzywa, produkty mleczne lub proteiny. W składzie musi być też przynajmniej 10% dziennego zapotrzebowania na wapń, potas, witaminę D lub dietetyczny błonnik.
Młodsi uczniowie będą mogli kupować w szkole jedynie wodę, 100% sok, nisko- lub beztłuszczowe mleko w 8 uncjowych opakowaniach (240 mililitrów). W liceach będzie można kupić 20-uncjowe napoje niekaloryczne. Z kolei 12-uncjowe napoje nie będą mogły mieć więcej niż 60 kalorii, czyli znacznie mniej, niż obecnie jest w klasycznej puszcze napoju bezalkoholowego. Regulacja wymusi prawdopodobnie zmianę opakowań napojów w USA.
Według amerykańskich statystyk, obecnie około 1/3 młodzieży poniżej 18 roku życia w USA ma nadwagę lub jest otyła. Decyzja ma ułatwić zdrowe odżywianie i wyrobić właściwe nawyki żywieniowe u dzieci tak, żeby rodzice nie musieli się martwić, że ich dzieci jedzą w szkołach śmieciowe jedzenie. Wpływ na dietę i wagę uczniów tej regulacji może być jednak ograniczony tym, że sam dostęp do produktów nie będzie regulowany, co oznacza, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić więcej produktów i ilością „nadrobić” kalorie. Już jednak sam dobór produktów o niższej kaloryczności powinien mieć korzystny wpływ na zdrowie uczniów.
Więcej o zaleceniach amerykańskiego ministerstwa rolnictwa dotyczących kaloryczności posiłków w amerykańskich szkołach można przeczytać tutaj:
http://ksow.pl/rynki-rolne/news/entry/3971-rewolucja-zywieniowa-w-szkolach-amerykanskich.html
Opracowanie: FAMMU/FAPA