Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Baza projektów

Innowacyjne technologie w produkcji sera
KONTEKST I CELE PROJEKTU
Przystąpienie do realizacji projektu poprzedzone zostało dogłębną analizą potrzeb inwestycyjnych przedsiębiorstwa. Związane były one przede wszystkim z koniecznością poprawy gospodarki energetycznej zakładu oraz zwiększeniem stopnia automatyzacji, a co za tym idzie także wydajności posiadanych linii technologicznych. 
ZREALIZOWANE DZIAŁANIA
W ramach projektu zrealizowano następujące działania:

- wykonano instalację fotowoltaiczną o mocy 99,125 kW,

- zakupiono linię do wiórowania sera (wydajność produkcji serów wiórkowych została zwiększona,

- zakupiono automatyczną linię do owijania, dozowania i pakowania prostokątnych porcji sera topionego. Dzięki temu uruchomiono produkcję nowego asortymentu serów w formie batonów oraz został całkowicie zautomatyzowany proces pakowania w opakowania zbiorcze,

- zakupiono linię do defoliowania sera realizującą automatyczne rozpakowywanie sera z folii w procesie produkcji serów konfekcjonowanych. Ciężka, ręczna praca została całkowicie zautomatyzowana, poprawiając bezpieczeństwo i higienę procesu produkcyjnego.

OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI
Realizacja projektu przyczyniła się do osiągnięcia następujących rezultatów:

- wprowadzenie do oferty asortymentowej nowych produktów tj. serów topionych w batonach (wcześniej produkowane były jedynie w kostkach),

- wprowadzenie innowacyjności procesowej polegającej na automatyzacji procesu pakowania serów topionych i umożliwienie ich pakowania w opakowania zbiorcze,

- wprowadzenie innowacyjności procesowej polegającej na automatyzacji procesu przygotowania serów do konfekcjonowania dzięki wykorzystaniu defoliarki,

- poprawa warunków bezpieczeństwa produktów oraz jakości wyrobów poprzez automatyzację procesu i wyeliminowanie kontaktu obsługi z przetwarzanym serem,

- zmniejszenie zużycia energii elektrycznej pochodzącej z zewnątrz (instalacja fotowoltaiczna pokrywa ok. 5,5% zapotrzebowania zakładu w energię,

- ograniczenie emisji CO2 o 112 ton w skali roku,

- zwiekszenie  skali produkcji serów tartych o prawie 800 ton w skali roku.

Zrealizowane inwestycje wpłynęły na poprawę bezpieczeństwa i higieny produktu, wyeliminowanie ciężkiej, fizycznej pracy ręcznej na najbardziej uciążliwych stanowiskach, skrócenie czasu przetwarzania produkcji serów oraz dodatkowo poprawiły bezpieczeństwo energetyczne zakładu. Bardzo istotną w całym procesie była pomoc z Funduszy PROW, gdyż własnymi środkami realizacja inwestycji nie byłaby możliwa.

Beneficjent TMT Sp. z o.o.
ul. Wojska Polskiego 161, 18-402 Łomża
Tel: 692-477-417
WWW: tmt-lomza.pl
E-mail:
Program operacyjny Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020
Priorytet PROW:
III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
Działanie PROW:
M04-Inwestycje w środki trwałe
Termin i miejsce realizacji Termin realizacji projektu: maj 2017 - październik 2019
Zasięg międzynarodowy - Polska
Koszt projektu
Całkowity koszt projektu:
6 706 941,94
w tym środki z UE:
1 908 900,00
z budżetu państwa:
1 091 100,00
z budżetu samorządów:
0,00
środki prywatne:
3 706 941,94
inne:
0,00

drukuj | wróć

Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009