Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Baza projektów

Jeżeli zrealizowałeś jakiś ciekawy projekt, który może być inspiracją dla innych, jeśli chcesz się nim pochwalić wypełnij formularz (w formacie MS Word) i prześlij na adres ksow@cdr.gov.pl.
Obszar realizacji projektu:
Aktywizacja społeczna, Działania informacyjne i promocyjne, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Integracja społeczna, Sieciowanie, Transfer wiedzy

Projekt realizował działania służące wsparciu promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Polegały one na zorganizowaniu  szkoleń dla członków Sieci oraz podróży studyjnych (do Małopolski, Kraju Morawsko-Śląskiego w Republice Czeskiej oraz po województwie opolskim). Ponadto zorganizowano stoiska promocyjne podczas dwóch imprez targowych oraz wydano informator o Szlaku Kulinarnym "Opolski Bifyj". Dzięki podjętym działaniom "Opolski Bifyj" stał się bardziej rozpoznawalną marką (produktem turystycznym) nie tylko w regionie, ale i w Polsce.



Aktywizacja społeczna, Integracja społeczna, Kultura, Przedsiębiorczość, Turystyka, Tworzenie miejsc pracy
Projekt dotyczył utworzenia artystycznej pracowni ceramicznej, w celu prowadzenia warsztatów twórczych z wytwarzania i zdobnictwa ceramiki. Działalność rękodzielnicza ma formę edukacyjno - kulturalną oraz zakłada zajęcia tematyczne i sprzedaż pamiątek. Ponadto planowana jest organizacja plenerów twórczych, warsztatów pokazowych, wystaw i eventów w miejscach atrakcyjnych turystycznie. Dodatkowo projekt zakładał wykorzystanie odnawialnych źródeł energii poprzez montaż instalacji solarnej na dachu budynku.


Aktywizacja społeczna, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Kultura, Lokalna strategia rozwoju, Przedsiębiorczość, Turystyka, Tworzenie miejsc pracy

Projekt zakładał stworzenie nowego podmiotu gospodarczego na obszarze aktywności Lokalnej Grupy Działania "Stowarzyszenie Kraina Drwęcy i Pasłęki" oraz stworzenie dwóch miejsc pracy, w tym jednego dla osoby defaworyzowanej. W tym celu wykorzystano zabytkową wieżę ciśnień, gdzie został umiejscowiony lokal gastronomiczny (bar bistro i kawiarnia). Wieża ciśnień została poddana rewitalizacji celem wykorzystania na potrzeby działalności społecznej i gospodarczej.



Działania informacyjne i promocyjne, Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Kultura, Turystyka
Kompleksowy projekt stanowiący kontynuację projektu „Pociąg do natury”, ukazujący atrakcje turystyczne, agroturystyczne i przyrodnicze województwa mazowieckiego. Dodatkowo projekt rozwinięto o ofertę Kolei Mazowieckich i kilkunastu muzeów z miast na trasach tego przewoźnika.


Aktywizacja społeczna, Lokalna strategia rozwoju, Przedsiębiorczość, Tworzenie miejsc pracy

Projekt polegał na założeniu przedsiębiorstwa oferującego usługi tartaczne. Firma zajmuje się mobilnym przecieraniem drewna okrągłego na tarcicę (deski, listwy, łaty, krawędziaki i belki) w miejscu wskazanym przez klienta oraz stacjonarną sprzedażą tarcicy.



Aktywizacja społeczna, Przedsiębiorczość, Turystyka, Tworzenie miejsc pracy

Projekt zakładał utworzenie działalności gospodarczej, której głównym celem jest świadczenie usług pralniczych przy użyciu mobilnej pralni wodnej. Usługa umożliwia złożenie zamówienia przez internet, odbiór brudnych i dowóz czystych rzeczy do klienta przy wykorzystaniu samochodu, możliwość wyboru przez klienta ekologicznych środków pralniczych, profesjonalne prasowanie przy użyciu żelazka parowego nowej generacji, możliwość czyszczenia rzeczy przeznaczonych do prania chemicznego przy pomocy wody, a także pranie dywanów, wykładzin i tapicerek.



Aktywizacja społeczna, Ekologia, Integracja społeczna, Krótkie łąńcuchy dostaw i rynki lokalne, Marketing bezpośredni, Przedsiębiorczość

Projekt zakładał budowę targowiska z przeznaczeniem do sprzedaży artykułów rolnych bezpośrednio od rolników, sprzedaży artykułów rolno-spożywczych, wyprodukowanych w systemie rolnictwa ekologicznego oraz do sprzedaży artykułów nierolniczych.                     W ramach targowiska powstały: wiata handlowa - hala targowa, hala namiotowa, sanitariaty oraz tereny komunikacyjne i miejsca postojowe. 



Aktywizacja społeczna, Przedsiębiorczość, Turystyka, Tworzenie miejsc pracy
Projekt polegał na zakupie 8 motocykli typu Pit Bike wraz z niezbędnym sprzętem (gogle ochronne, nałokietniki, nakolanniki, buzery) oraz narzędziami do ich serwisowania (podnośnik, klucz akumulatorowy, myjka ciśnieniowa). Podjęta działalność gospodarcza  ma na celu wypożyczanie i serwisowanie mini motocykli w miejscowości Głażewo w pobliżu toru do jazdy na Pit Bikach  o nawierzchni nieutwardzonej.



Dziedzictwo kulturowe, kulinarne, Konkurencyjność, Przedsiębiorczość, Turystyka, Tworzenie miejsc pracy
Projekt zakładał uzupełnienie parku maszynowego wytwórni lodów tradycyjnych oraz zakup nowej linii produkcyjnej do wyrobu nowego produktu – krówki zatorskiej. Krówka zatorska jest produktem regionalnym, wytwarzanym z produktów od lokalnych przedsiębiorców, posiadającym dzięki temu unikalny smak. Specjalnie dla niej została stworzona wyjątkowa receptura. Krówka ma stanowić atrakcyjną ofertę dla turystów, chcących kupić słodką pamiątkę z Doliny Karpia.


Ekologia, Ochrona środowiska, PROW, Różnorodność biologiczna, Zrównoważony rozwój środowiska
Projekt "Rozwój gospodarstwa przy wykorzystaniu środków z Programu rolno – środowiskowo-klimatycznego" dotyczy holistycznego podejścia do zrównoważonego rolnictwa oraz wdrożenia w gospodarstwie wielu praktyk przyjaznych ochronie środowiska i ochronie wód (bilansowanie składników nawozowych, wapnowanie i nawożenie nawozami naturalnymi i mineralnymi oraz stosowanie dobrych praktyk rolnych). Projekt pozwolił na wdrożenie przyjaznych dla środowiska praktyk, które umożliwiają ograniczenie strat substancji biogennych (azotu i fosforu) z gospodarstwa oraz zmniejszenie odpływu składników odżywczych do wód i w następstwie do Morza Bałtyckiego. W 2019 r. projekt wygrał  konkurs Rural Inspiration Awards organizowany przez Europejską Sieć na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.


Wyświetlanie rezultatów od 21 do 30 z 44
Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009