Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kolejne warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych

05.10.2020

W dniach 28, 29 i 30 września 2020 roku, w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy Podlaskim ODR Szepietowo, odbyły się kolejne warsztaty z zakresu przetwórstwa mleka oraz mięsa w ramach operacji „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” realizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu oraz Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.


W ciągu trzech dni uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu mieli możliwość sprawdzenia swoich umiejętności w czynnościach związanych z produkcją kiełbasy i serów na każdym etapie powstawania wyrobów. Każda z grup uczniów aktywnie uczestniczyła w warsztatach. 

 

Pod nadzorem technologów uczestnicy zapoznali się z technicznymi możliwościami, budową oraz pracą maszyn będących na wyposażeniu przetwórni. Instruktorzy przedstawili wszystkie  procesy  zachodzące podczas przetwarzania mleka i mięsa, informując jaki mają one wpływ na jakość końcowego produktu. Uczniowie mieli również możliwość testowania różnych kompozycji smakowych stosowanych w serowarstwie. Dzięki temu mieli możliwość przekonania się jak ważny jest dobór odpowiednich proporcji przypraw.

Można przypuszczać, że zdobyta podczas warsztatów praktyczna wiedza z zakresu przetwórstwa mięsa i mleka oraz wiedza z zakresu jakości żywności, przetwórstwa surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO ) oraz Rolniczego Handlu Detalicznego ( RHD ) zachęci uczestników do prowadzenia tego rodzaju działalności we własnym gospodarstwie, a wytwarzana w małej skali żywność będzie wysokiej jakości.

Więcej informacji o projekcie - zobacz



 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009