- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Pomimo trudnej sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, w minionym roku Komisja Europejska nie zdecydowała się na udzielnie wsparcia sektorowi poprzez wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Rynek ten praktycznie przez cały 2014 r. borykał się z ograniczeniami w handlu, wywołanymi pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików początkowo na Litwie, a następnie w Polsce. Pod koniec stycznia 2014 r. Rosja zażądała od Unii Europejskiej, aby nie...
W grudniu 2014 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę korzystnej sytuacji na unijnym rynku drobiu w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Eksperci Komisji przewidują, że drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja i spożycie w UE wzrosną znacząco w analizowanym okresie. Z uwagi na coraz większy popyt na świecie, UE utrzyma swój 10% udział w światowym...
W grudniu 2014 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2014-2024”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę poprawy sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Po siedmiu latach sukcesywnego spadku, w 2015 r. można się już spodziewać odbudowy poziomu unijnej produkcji. Redukcja pogłowia trzody w UE, zapoczątkowana w 2007 r., była wynikiem programów restrukturyzacyjnych,...
Według prognoz Komisji Europejskiej z października br., po trzech latach stałego spadku, w 2014 r. produkcja netto mięsa wołowego w UE wzrośnie o 1,5% do 7 mln 501 tys. ton. Wzrost ten będzie przede wszystkim rezultatem zwiększenia się pogłowia krów mlecznych (dwie trzecie produkcji mięsa pochodzi od mlecznego stada zwierząt), co wynika z przygotowywania się producentów w krajach członkowskich do zakończenia systemu kwotowania produkcji mleka. Ponadto niższe ceny pasz...
Według prognoz FAO w 2014 r. produkcja mięsa wołowego ukształtuje się na poziomie 68,3 mln ton, tj. będzie zaledwie o 0,8% większa niż w 2013 r. Wzrost wytwórczości tego gatunku mięsa dotyczyć będzie tylko krajów rozwijających się, gdzie skupionych jest 60% całej produkcji wołowiny na świecie. W br. produkcja mięsa wołowego w tych krajach zwiększy się o 2,3%, podczas gdy w krajach rozwiniętych obniży się o 1,3%, w tym przede wszystkim spadnie w Ameryce Północnej. W...
Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z października br., w 2014 r. światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się w skali roku o 1,4% do rekordowych 116,1 mln ton, czemu będą sprzyjały niższe koszty pasz. Wyższa dynamika wzrostu produkcji (+2,2%) przewidywana jest w krajach rozwijających się, skąd pochodzi ponad 60% wolumenu wytwarzania. Kraje rozwinięte zanotują w tym roku jedynie 0,03% wzrost produkcji. Największy producent...
Według październikowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2014 r. światowa produkcja drobiu po raz kolejny zwiększy się nieznacznie – o 1,1% do 107,6 mln ton wobec średniego 3% wzrostu w ciągu ostatniej dekady. Drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego poziom wytwarzania wzrośnie w tym roku w większym stopniu w krajach rozwiniętych (+1,9%) niż rozwijających się (+0,5%). Chiny obniżą produkcję już drugi rok z rzędu ze względu na...
Według wstępnych danych, w ciągu pierwszego półrocza br., na rynki zagraniczne trafiło 141,5 tys. ton polskiej wołowiny o wartości 447,4 mln EUR. Podobnie jak w latach minionych, największą część eksportu stanowiło mięso świeże lub schłodzone (106,6 tys. ton). Znacznie mniej wywieziono mięsa mrożonego (34,9 tys. ton). Eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego ogółem w okresie styczeń-czerwiec br. był o 1,3% mniejszy w skali roku. Siłą napędową eksportu pozostają kraje UE,...
Litwa, będąca jednym z krajów najciężej dotkniętych przez rosyjskie embargo na towary rolno-spożywcze, dopuściła ubój rytualny zwierząt, co ma pomóc znaleźć sektorowi mięsnemu alternatywne rynki zbuku na mięso na Bliskim Wschodzie. Decyzję o akceptacji tego sposobu uboju zwierząt parlament litewski podjął w dniu 23 września br. Zasady uboju zwierząt zgodne z wymaganiami społeczności żydowskich oraz muzułmańskich będą obowiązywały od 2015 r. Władze litewskie przypomniały, że...
Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie, dynamika wzrostu uległa znacznemu przyśpieszeniu od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze na rynku unijnym. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się. W 2009 r. wywóz stanowił 29% krajowej produkcji, rok później już 32%, a w 2013 r. wzrósł do ok. 35-36%, co...